Vuksanović o dijelu vatrogasaca: Nijesu se naradili proteklih godina

Pozivajući se na preporuke Evropske unije, istakla je da se na 1.000 stanovnika zapošljava po jedan vatrogasac...
104 pregleda 0 komentar(a)
Željka Vuksanović, Foto: Zoran Đurić
Željka Vuksanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.12.2016. 20:22h

Iako je broj zaposlenih u Službi zaštite tokom godine skoro prepolovljen, predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović tvrdi da to neće imati nikave štetne posljedice po građane.

Vuksanovićva kaže da, prema statističkim podacima, tokom minulih godina vatrogasci nijesu bili prezaposleni, naprotiv.

Iz Službe zaštite su više puta upozoravali da, s obzirom na to da je ih je ostalo svega 12, neće moći odgovoriti ni na sve pozive za lakše intervencije, ni biti efikasni u težim situacijama...

“Prema statističkim podacima za prethodnih šest godina, efektivno angažovanje po smjeni (grupi) u Službi zaštite je 3 odsto. Sada ih je ostalo 12 i smatram da je to sasvim dovoljno, a i da nije, ova zajednica ne može sebi dozvoliti neodgovornost da zaposli, recimo, 20 ljudi u toj službi, a da ne može da im da plate”, rekla je ona “Vijestima”.

Poredeći broj zaposlenih u kolašinskoj Službi zaštite sa drugim opštinama, ona je precizirala da, na primjer, Plužine nemaju takvu službu.

Vuksanovićeva tvrdi da su u šavničkoj službi zaštite zaposlene tri, andrijevačkoj pet, a rožajskoj 12 radnika.

U Mojkovcu, koji je prema broju stanovnika najsličniji Kolašinu, radi samo sedam pripadnika Službe zaštite, kaže Vuksanovićeva.

Pozvavši se na preporuke EU, istakla je da se na 1.000 stanovnika zapošljava po jedan vatrogasac.

“Pripadnici kolašinske Službe zaštite su gotovo samo vatrogasci jer, za razliku od kolega iz nekih drugih opština, nijesu angažovani ni na preventivnim djelatnostima, ali ni na uslužnim. Prije sistmatizacije bilo ih je 23, četvorica su otpušteni zbog faktičkog rada, sedmoro je proglašeno tehnološkim viškom“.

Ona je demantovala navode iz Sindikata te službe, prema kojima je komandir Miloš Vlahović nezakonito na toj funkciji.

Vuksanovićeva je pojasnila da je on legalni i legitimni komandir i da mu je Upravna inspekcija na kratko zabranila rad zbog nepoložnog stručnog ispita.

Taj ispit on je, tvrdi predsjednica, u međuvremenu položio.

Vatrogasci uzeli 100.000 iako su redovno koristili odmore?

Vuksanovićeva je rekla da zamjera zaposlenima u Službi zaštite, jer su tužeći opštinu za neiskorištene godišnje odmore, iz budžeta naplatili oko 100.000 eura.

Vatrogasci su od Opštine tražili nadokandu, tvrdeći da sedam godina nijesu bili na odmorima.

„Bivši komandir te Službe, međutim, svjedočeći pred sudom, kazao je da su svi koristili odmore i to po nekoliko puta godišnje. On je kazao i da rješenja za odmore nijesu pisana, jer onda zaposlenima ne bi bile isplaćene beneficije po osnovu prekovremenog i noćnog rada, koje su uzimali iako nijesu bili na poslu. Takođe, kazao je i da u internoj evidenciji nije bilježeno da su odsutni zbog odmora. I pored toga, sudskom odlukom odmori su im plaćeni“.

Podsjetila je i da su vatrogasci tužili kada im nijesu isplaćivane zarade kao i ostalima, zbog blokiranog računa, pa su prvi naplatili potraživanja, uz kamate i sudske troškove: “Tužili su i zbog razlike za topli obrok, koja je na prosječnom nivou oko dva eura. Advokatski troškovi tokom tog postupka bili su 8.000 eura”.

Bonus video: