Vuksanović: Promijenili mišljenje nakon telefonskog poziva

Vuksanović je naglasio da je Skupštini prisustvovalo 100 odsto elektora koji su se zalagali za očuvanje te, kako je naveo, jedine srpske institucije u okviru institucionalnog sistema Crne Gore
99 pregleda 6 komentar(a)
Momčilo Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Momčilo Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.07.2013. 15:58h

Izbornoj skupštini Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) prisustvovalo je dvije trećine elektora, što je na početku sjednice konstatovao i Vladin predstavnik, ali je nakon telefonskog poziva promijenio mišljenje, tvrdi predsjednik tog tijela Momčilo Vuksanović.

Predstavnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić kazao je da je taj resor zaključio da na sjednici izborne skupštine SNS-a nije postojao kvorum, zbog čega Savjet nije formiran.

„Nije prisustvovala jedna trećina koja se javno zalagala za ukudanje ove institucije i na kriminalan i neprihvatljiv način pokušavala da uradi sve ne bi li propao izbor novog saziva Srpskog savjeta“, dodao je Vuksanović

„Elektorskoj skupštini prisustvovala je dvotrećinska većina ukupno verifikovanih kandidata, i Skupština je mogla u svakom trenutku odlučivati dvotrećinskom većinom“, kazao je on.

Vuksanović je rekao da su predstavnici Ministarstva na početku sjednice konstatovali da joj prisustvuje dovoljan broj elektora, i da Skupština može nesmetano da radi.

Prema njegovim riječima, sjednica je i počela čestitkom predstavnika Ministarstva i potvrdom o postojanju kvoruma, nakon čega je Radno predsjedništvo odradilo tri tačake predviđenog dnevnog reda.

„Nakon toga je Izbornu komisiju SNS-a i elektore Skupštine za izbor članova Srpskog savjeta predstavnik Ministarstva, nakon naknadnog telefonskog poziva, obavijestio da za nastavak rada Skupštine fali prisustvo još jednog elektora“, kazao je Vuksanović.

On je rekao da nije pomoglo ni to što je „kompjuter Ministarstva svojim programom jasno pokazao da prisustvo od 92 elektora predstavlja u procentualnom iznosu 67 odsto ukupno verifikovanih elektora“.

„Sve matematičke računice proizvedene iz potvrđenih brojki verifikovanih i prisutnih elektora nedvosmisleno su pokazivale da procentualno postoji više od dvotrećinske većine prisutnih, što je bilo dovoljno za regularan nastavak Izborne skupštine“, tvrdi Vuksanović.

On je kazao da su, nakon nemogućnosti da se očigledni nesporazum riješi, predstavnici Ministarstva napustili Elektorsku skupštinu, a Izborna i Verifikaciona komisija SNS-a odlučili da nastave sa radom i izvrše izbor članova Srpskog savjeta.

Postupak je, kako je naveo, završen u skladu sa predviđenom izbornom procedurom i dnevnim redom, a Izborna komisija će obavijestiti Ministarstvo o toku i rezultatima izbora i faktičkom završetku izborne procedure na Elektorskoj skupštini.

Vuksanović je naglasio da je Skupštini prisustvovalo 100 odsto elektora koji su se zalagali za očuvanje te, kako je naveo, jedine srpske institucije u okviru institucionalnog sistema Crne Gore.

„Nije prisustvovala jedna trećina koja se javno zalagala za ukudanje ove institucije i na kriminalan i neprihvatljiv način pokušavala da uradi sve ne bi li propao izbor novog saziva Srpskog savjeta“, dodao je Vuksanović.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je saopštilo da je utvrđeno da Elektorskoj skupštini prisustvuju 92 elektora, a da je za legitiman rad i odlučivanje bilo potrebno prisustvo 93 i više elektora.

"Predstavnici Ministarstva su konstatovali nedostatka kvoruma, a time i nemogućnost za legitiman rad i proceduru izbora članova savjeta", kaže se u saopštenju.

Bonus video: