Vulkanizeri u Podgorici u zimskom periodu imaju pune ruke posla: Rupe cijepaju gume, lome felge

“Rupe ne obilježavaju znacima upozorenja, u kišnom periodu vozači upadaju u rupe koje ne vide”
1605 pregleda 1 komentar(a)
Rupe na bulevaru u Donjoj Gorici:, Foto: Luka Zeković
Rupe na bulevaru u Donjoj Gorici:, Foto: Luka Zeković

Zbog nekvalitetno napravljenih saobraćajnica, neobilježenih rupa na cestama, vulkanizeri u Podgorici u zimskom periodu imaju pune ruke posla, jer vozači “cijepaju” gume, lome felge.

Ove probleme dobro poznaju svi koje dnevna rutina vodi kroz Donju Goricu, na trasi budućeg bulevara, ali i starim putem prema Spužu, ispod Malog brda.

Kako je “Vijestima” kazao vulkanizer Banjo Ilinčić iz Podgorice u zimskom periodu glavni izvor prihoda je od popravke na autima nastalih od rupa na putevima.

“Kod nas se rupe ne obilježavaju znacima upozorenja, tako da pogotovo u kišnom periodu vozači autom upadaju u rupe, koje se od vode ne vide. Mnoge saobraćajnice napravljene su bez odvoda vode”, kazao je Ilinčić.

On je rekao da se popravka kreće u rasponu od 50 do 300 eura.

“Ne proporučujem da se radi bočno krpljenje guma, ali vozači to ipak traže, jer nemaju novca i mogućnosti da kvar kvalitetno saniraju. Dolazi i do oštećenja felgi, lomljenja, pa je potrebno raditi i reglažu”, kazao je Ilinčić.

On je istakao da svaki drugi treći dan ima po nekoliko intervencija na vozilima, koja su oštećena na dionici starog puta prema Danilovgradu, odnosno od Rogama do zatvora u Spužu.

“Taj put je katastrofalan, pun rupa i ulegnuća. Sada da pođete tamo naišli bismo sigurno na neko vozilo pored puta, zbog oštećenja. Kada je kiša izbjegavam taj put”, istakao je Ilinčić.

U Podgorici je puna rupa saobraćajnica od pružnog prelaza u Zagoriču do podvožnjaka, bulevar prema Donjoj Gorici, čija rekonstrukcija kasni, a početa je u februaru prošle godine.

Bulevar u Donjoj Gorici je raskopan, vozači otežano prolaze tom dionicom, koja je trebalo da bude završena do četvrtog novembra 2018, ali je rok prolongiran do 28. marta ove godine.

Iako nadležni godinama najavljuju rekonstrukciju starog puta prema Danilovgradu, to se neće skoro desiti, jer je državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki poništila tender za izbor izvođača radova na toj dionici.

Uvažena je žalba konzorcijuma danilovgradskih firmi “Met & Alu plast” i “Gradnja promet” i poništen tender Ministarstva saobraćaja i pomorstva - Direkcije za saobraćaj od 29. novembra prošle godine, a kojim je za izvođača radova izabrana firma “Bemaks”, koja je za rekonstrukciju pet kilometara puta ponudila 2.986.814 eura.

Bonus video: