Za 10 godina uložiće 50 miliona u Vojsku

Finansiranje će se obaviti kroz budžet za odbranu, donacije i prihode ostvarene prodajom naoružanja i vojne opreme
1354 pregleda 0 komentar(a)
Načelnik Generalštaba Dragutin Dakić, Foto: Savo Prelević
Načelnik Generalštaba Dragutin Dakić, Foto: Savo Prelević

Za opremanje i modernizaciju deklarisanih snaga Vojske Crne Gore, u desetogodišnjem periodu, biće izdvojeno oko 50 miliona eura, kazao je načelnik Generalštaba Dragutin Dakić.

„Na ovaj način kopnene snage Vojske će dostići zahtijevani nivo sposobnosti razmještaja, manevra, vatrene moći, mobilnosti, zaštite, a time i zahtijevani nivo interoperabilnosti za učešće u punom spektru operacija pod vođstvom NATO-a“, ocijenio je Dakić za agenciju MINA.

Finansiranje će se obaviti kroz budžet za odbranu, donacije i prihode ostvarene prodajom naoružanja i vojne opreme.

Proces rješavanja viška vojne opreme započeo je prije nekoliko godina, a načelnik GVCG je kazao da će biti nastavljen da se realizuje neutralizacijom, prodajom ili ustupanjem određenih sredstava civilnim institucijama.

Dakić je rekao da je značajan dio naoružanja i vojne opreme tehnološki zastario i da im je istekao eksploatacioni resurs a, prema njegovim riječima, problem predstavlja i nedostatak rezervnih djelova, što iziskuje značajna materijalna sredstva za održavanje, kao i neadekvatna procedura nabavki opreme i nerazvijenost vojne industrije.

Nepomenuo je da su se na NATO samitu u Velsu 2014. godine članice obavezale da će do 2024. povećati izdvajanja za odbranu do dva procenta BDP, kao i da će najmanje 20 odsto odbrambenih troškova izdvajati za opremanje i modernizaciju oružanih snaga. Planirano je da ove godine u odbranu bude uloženo 80,19 miliona, odnosno 1,67 odsto procijenjenog BDP-a.

"Od 2020. do 2024. procenat izdvajanja za odbranu projektovan je na 1,73 odsto u 2020, 1,81 odsto u 2021, 1,88 odsto u 2022, 1,94 u 2023. do dva odsto u 2024", objasnio je Dakić.

Bonus video: