Za 6.000 radnika iz javnog sektora spremni otkazi ako ne pređu kod privatnika

Plan za oslobađanje javnog sektora prekobrojnih radnika predviđa i model tzv. autsorsinga, koji predviđa saradnju sa firmama
75 pregleda 0 komentar(a)
policija, Foto: Savo Prelević
policija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.11.2013. 20:31h

Od skoro 6.000 viška zaposlenih u javnom sektoru, od kojih je najviše u školstvu, zdravstvu i policiji, izvjesno je da će novi posao tražiti zaposleni u sektorima opštih i računovodstvenih poslova, sektorima za održavanje higijene, i za održavanje objekata u obrazovno-vaspitnim ustanovama jer se planira da se za te poslove angažuju privatne firme (tzv. autsorsing).

Pri tome bi zaposleni iz državne uprave prešli u te firme (kafe kuvarice, čistačice, računovođe...).

Prema planu unutrašnje reorganizacije, koji je prije dva dana predstavio MUP, to su isplativa rješenja za racionalizaciju troškova i efikasnost, ali i oslobađanje državnih institucija poslova koji nijesu strateški i nijesu njihova osnovna djelatnost.

Pored toga, praviće se nove sistematizacije koje će podrazumijevati otpuštanje prekobrojnih uz otpremnine i sporazumni raskid radnog odnosa, planirani su odlasci u penziju, ali i prekvalifikacijama i novim preraspoređivanjima.

Prema planu reorganizacije, do 2017. godine 5.378 od 60.000 zaposlenih trebalo bi da napuste javni sektor. Planira se i racionalizacija kroz koncentraciju organa, kako bi se izbjeglo preklapanje funkcija i nadležnosti, neprecizno definisanje djelokruga rada, nedostatak efikasnih mehanizama koordinacije i saradnje.

U dokumentu se podsjeća da je nekoliko uprava stavljeno pod okrilje Uprave za inspekcijske poslove, a od 1. januara 2014. izvršiće se objedinjavanje i preostalih inspekcija u oblasti prosvjete, sporta, zaštite kulturnih dobara i kulturne baštine, arhivske djelatnosti, naplate javnih prihoda, kontrole dostavljanja finansijskih izvještaja, sprečavanja pranja novaca i finansiranje terorizma.

Jedan od mogućih modela za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru moglo bi biti rješenje da policajci, koji imaju beneficirani radni staž, ranije idu u penziju

"Imajući u vidu razvoj finansijskog sektora postoji potreba da se kroz njegovu efikasniju i ekonomičniju regulaciju, izvrši objedinjavanje finansijskih regulatora, shodno iskustvima zemalja članica EU. Ovo objedinjavanje za rezultat će imati jačanje regulatorne uloge i efikasniji nadzor, kao i smanjenje troškova administracije regulatora. Takođe, reforma ostalih nezavisnih i regulatornih tijela treba da ide u pravcu njihove centralizacije, odnosno objedinjavanja", kaže se u dokumentu.

Razmatra se i uspostavljanje centralnog tijela za javne nabavke. “Cilj je da se kroz ekonomiju obima ostvari smanjenje cijena i poveća efikasnost javnih nabavki. Takođe, centralizacija sistema bi mogla da dovede i do smanjenja broja nepravilnosti u postupku javnih nabavki, imajući u vidu objedinjavanje ekspertize na jednom, centralnom mjestu”, kaže se u dokumentu.

Policajci traže da ranije idu u penziju

Jedan od mogućih modela za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru moglo bi biti rješenje da policajci, koji imaju beneficirani radni staž, ranije idu u penziju.

Prema informacijama “Vijesti”, Sindikat policije uputio je nedavno Vladi i MUP-u inicijativu da se donese zakon po kojem bi policajci u penziju išli sa 20 godina radnog staža, odnosno 50 godina života.

Iz sindikata zdravstva, školstva i policije saopštili su juče TV Vijesti da, prema njihovim podacima, nema prekobrojnih, osim u administraciji.

Bonus video: