Za ASK dosta i obavještenje

Premda Zakon o sprečavanju korupcije propisuje da se svako veće uvećanje imovine mora prijaviti Agenciji za sprečavanje korupcije posebnim imovinskim kartonom, u Simovićevom slučaju takvog kartona nema
5246 pregleda 6 komentar(a)
Simović, Foto: Boris Pejović
Simović, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović krajem prošle godine upisao je na svoje ime stan od 150 metara kvadratnih koji je trgovao godinu ranije. Premda Zakon o sprečavanju korupcije propisuje da se svako veće uvećanje imovine mora prijaviti Agenciji za sprečavanje korupcije posebnim imovinskim kartonom, u njegovom slučaju takvog kartona nema. Simović ističe da je sve prijavio kako treba, a sa njim su saglasni i u Agenciji.

Članom 23 Zakona propisano je da je javni funkcioner dužan da do kraja marta dostavlja redovan godišnji imovinski karton za prošlu godinu. Osim redovnog godišnjeg, on je dužan da u međuvremenu dostavlja i vanredne imovinske kartone u slučaju svakog uvećanja imovine vrijednosti preko 5.000 eura i to najviše mjesec od dana njenog uvećanja. U ovom slučaju, trosobni stan prvi put se pominje u redovnom godišnjem imovinskom kartonu za 2018. godinu. U tom trenutku stan nije bio upisan na njega. U međuvremenu jeste.

Iz Agencije je ranije saopšteno da se uvećanje imovine mora prijaviti do 30 dana od dana upisa imovine. To znači da bi on u slučaju Simovića karton trebalo da bude dostavljen do sredine novembra.

“Supruga i ja blagovremeno smo obavijestili Agenciju o izmjeni koja je predmet Vašeg interesovanja, o čemu kod njih možete napraviti neposredni uvid”, kazao je za “Vijesti” Simović.

Njegova supruga Ljiljana Simović je pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja, što znači da takođe ima iste zakonske obaveze koje se tiču prijavljivanja kao on.

Iz Agencije nisu odgovorili na molbu “Vijesti” da izvrše uvid u dostavljenu dokumentaciju. Međutim, prethodno su saopštili da su Simovići uredno izvršili zakonsku obavezu. “I u zakonskom roku su dostavili Agenciji svoje redovne godišnje izvještaje o prihodima i imovini za 2018. godinu. U oba navedena izvještaja o prihodima i imovini su dostavili podatke o nepokretnoj imovini – trosobnom stanu kvadrature 150 metara kvadratnih”, navodi se u odgovoru.

Iz Agencije dodaju da je sve završeno obavještenjem.

“Dodatno, Milutin Simović je oktobra 2019. godine Agenciji dostavio obavještenje i molbu za dopunu predmetnog imovinskog kartona, da je u Upravi za nekretnine završena uknjižba stana koji je prijavljen u imovinskom kartonu imenovanog javnog funkcionera sa naznakom da je u proceduri upis te nepokretnosti. Agencija je izvršila administrativno-tehničku provjeru izvještaja o prihodima i imovini imenovanog funkcionera, i utvrdila da isti ne sadrži bilo kakva odstupanja”.

“Vijesti” su ranije objavile da je Simovićeva, što se vidi iz imovinskih kartona i dokumenata Vlade, prije nego što je početkom prošle godine od Vlade dobila 40.000 eura stambenog kredita pod povoljnim uslovima, na maloljetnu kćerku prepisala kuću od preko 200 metara kvadratnih.

Simović je tada kazao “Vijestima” da je trosobni stan kupio bankarskim hipotekarnim kreditom, upravo uz učešće i kredita koji je dobila supruga.

Bonus video: