Za Crnogorce rezervisan štab

Pripadnici Vojske će učestvovati u trening misiji NATO u Iraku, kada Skupština da zeleno svjetlo
2509 pregleda 6 komentar(a)
Pripadnici VCG učestvuju u raznim misijama širom svijeta, uključujući i Avganistan, Foto: Miloš Rudović
Pripadnici VCG učestvuju u raznim misijama širom svijeta, uključujući i Avganistan, Foto: Miloš Rudović

Pripadnici Vojske Crne Gore na trening misiji NATO u Iraku biće angažovani na štabnim dužnostima, rečeno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Na pitanje kada se očekuje njihov odlazak u misiju, iz resora Predraga Boškovića su kazali da to zavisi prije svega od odluke poslanika.

“Kada Skupština donese odluku o učešću pripadnika Vojske u NATO misiji u Iraku, prevashodno je potrebno planirati i izvršiti pripremu i obuku kandidata. Dakle, kada se završe sve gore pomenute procedure, steći će se uslovi za naše učešće u navedenoj misiji”, stoji u odgovoru.

Skupština je posljednji put odlučivala o slanju pripadnika u međunarodnu misiju na Kosovu.

Tada je prošlo četiri mjeseca od trenutka kada je Skupštini stigao predlog odluke do glasanja poslanika.

Predlog odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost o slanju dva pripadnika VCG u Irak u Skupštinu je stigao u ponedjeljak.

Prije nego što se nađe pred poslanicima, mora proći dva skupštinska odbora - za bezbjednost i odbranu i zakonodavni odbor.

Odbor za bezbjednost i odbranu bi trebalo danas da razmatra predlog odluke o slanju pripadnika VCG u Irak.

Predrag Bošković
Bošković će predstaviti predlog odluke u Skupštin(Foto: Boris Pejović)

Predlog bi pred članovima Odbora, ali i na Skupštini, trebalo da predstave Bošković i načelnik Generalštaba VCG Dragutin Dakić.

Još nije zakazana sjednica Zakonodavnog odbora.

Na osnovu zahtjeva iračke vlade, NATO je na prošlogodišnjem Samitu lidera zemalja članica pokrenuo misiju u toj zemlji.

Cilj misije je nastavak izgradnje kapaciteta i obuka Oružanih snaga Republike Irak. Osoblje NATO-a obavljaće savjetodavne aktivnosti za potrebe iračkog MO, kao i realizaciju obuke instruktora u iračkim vojnim akademijama.

“Vijestima” su iz Ministarstva odbrane kazali da VCG učestvuje u međunarodnim misijama i operacijama u skladu sa mogućnostima i da je svako učešće pažljivo analizirano, planirano i pripremano u skladu sa svim procedurama i sa fokusom na bezbjednost pripadnika.

“Za Crnu Goru učešće u misijama znači razvoj interoperabilnosti i sposobnosti, sticanje novih znanja i naučenih lekcija, koje se kasnije primjenjuju u obuci jedinica. U VCG već imamo oko 24 odsto pripadnika koji su bili angažovani u nekoj od misija”, navodi se u obrazloženju predloga odluke.

Kada su misije vezano za NATO u pitanju, pripadnici VCG učestvuju u Avganistanu, Letoniji i Kosovu.

Iračane treniraju da spriječe povratak ISIL-a

Trening misija u Iraku osmišljena je da pomogne jačanju iračkih snaga bezbjednosti i vojno-obrazovnih instituacija kako bi tamošnje snage mogle da spriječe povratak ISIL-a. NATO samo obučava članove iračkih bezbjednosnih snaga pod direktnom kontrolom Vlade.

“Naša misija broji oko 500 kadrova, uključujući instruktore i timove za podršku iz savezničkih i partnerskih zemalja”, kazao je za “Vijesti” jedan zvaničnik NATO.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltebnberg je sredinom septembra posjetio Irak, gdje je, između ostalog, održao govor na tamošnjem Univerzitetu odbrane.

Stoltenberg je kazao da se zajedno moraju postarati da se ISIL nikad ne vrati i kako ne bi samo “dobili rat, nego dobili i mir”.

Bonus video: