Za deponiju u Rujištu: Mještani traže odgovor od nadležnih

Bubanja kaže da će mještani sela Prijelozi, Bubanja, Štitara i Brzava organizovati novi protest na mjestu gdje će morati prolaziti da bi se došlo do Rujišta
0 komentar(a)
deponija, Foto: Ivan Petrušić
deponija, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 15.08.2014. 13:58h

Članovi Odbora grupe građana četiri mjesne zajednice koje se protive izgradnji deponije u Rujištu, zatražili su odgovor od nadležnih državnih institucija da li su odobrili Opštini Berane, da bez provjere uticaja na životnu sredinu, gradi privremenu deponiju na tom lokalitetu.

„Ako su dozvolili onda je to klasično kršenje zakona“, kaže se u reagovanju predsjednika Odbora Miloja Bubanje, koji najavljuje krivične prijave.

„Da se radi o bezakonju pod palicom predsjednika Opštine Dragoslava Šćekića uz podršku njegove portparolke Rite Barjktarević, protiv kojih ćemo podnijeti krivične prijave za djela protiv životne sredine, govore i snimci na kojima se vide da se izvode pripremni radovi bez saglasnosti, uticaja na životnu sredinu, dozvola, što znači samovoljno, zbog čega pozivamo tužilaštvo da reaguje“, navodi Bubanja.

On je pozvao ekološke i druge inspekcije da nalože stopiranje daljih radova bez dozvole i spriječe uništavanja ovih krajeva.

„Ukoliko Agenciju za zaštitu životne sredine i njen direktor Ervin Spahić ne reaguje podnijećemo krivične prijave“, kazao je u saopštenju Bubanja.

On je najavio da će građani sela Prijelozi, Bubanja, Štitara i Brzava organizovati novi protest na mjestu gdje će morati prolaziti da bi se došlo do Rujišta, u selu Bubanje, gdje, kako je kazao, namjeravaju da blokiraju ulicu.

„Time ćemo pokazati Opštini i njenom predsjedniku da će morati razgovarati sa građanima ovih sela i da bez njihove saglasnosti, a to je preko hiljadu stanovnika, neće moći niko tuda da prođe. Poručujemo mu i da nikome ne garantujemo bezbjednost ko ide ka Rujištima, povodom izgradnje divlje deponije“, poručio je Bubanja.

Bonus video: