"Za dva sata trebalo da čistim ono što sam prije za osam"

Higijeničarka Slavica Marković dobila otkaz jer nije prihvatila čudne zahtjeve poslodavca, prije toga je šest mjeseci radila bez ugovora
542 pregleda 25 komentar(a)
Slavica Marković, Foto: Zoran Đurić
Slavica Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.06.2013. 19:59h

Higijeničarka Slavica Marković dobila je otkaz jer, kako tvrdi, nije htjela da potpiše rješenje o zaposlenju na deset sati sedmično, kako joj je ponudio poslodavac Blažo Lakić, vlasnik firme Higijena prostora.

Ona je “Vijestima” kazala da kod Lakića radi od kraja septembra 2011. godine.

“Iako radim skoro dvije godine nikada nijesam dobila rješenje koje sam potpisala pola godine nakon što sam se zaposlila. Ne znam ni šta sam potpisala, a poslodavac mi u međuvremenu nije htio dati primjerak. Sada, nakon skoro dvije godine otkako radim kod njega, ponudio mi je da potpišem novo rješenje po kojem sam zaposlena na određeno vrijeme, ne duže od šest mjeseci, računajući od prvog aprila. Iako sam do sada radila puno radno vrijeme gazda mi sad nudi da potpišem ugovor po kojem radim 10 sati sedmično”, kaže Marković.

Pošto nije pristala da potpiše novi ugovor o radu dobila je otkaz.

“Nijesam mogla da pristanem na takav odnos. Kako mogu da pristanem da isti posao, čišćenje oko 1.700 kvadrata, umjesto punog radnog vremena završavam za dva sata. Kako sam i koliko radila svih ovih mjeseci može se saznati u Hemomontu gdje sam kao radnik Higijena prostora bila angažovana na održavanju čistoće u upravnoj zgradi”, kaže ona.

"Vjerovatno sam ga naljutila posjetom Fondu PIO, gdje su mi rekli da mi nije uplaćivano penzijsko i zdravstveno osiguranje"

Marković vjeruje da je gazdu naljutila posjetom Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje: “U Fondu su mi rekli da mi nije uplaćivano penzijsko i zdravstveno osiguranje. Rekla sam mu za to, a on je nakon toga ponudio novi ugovor”.

Ona tvrdi da je Lakić pritiskao da potpiše novi ugovor: “Kazao mi je da su ostale tri radnice potpisale ugovor na dva sata dnevno i da se jedino ja bunim. Sinoć je došao u Hemomont, nije mi dao da radim redovni posao, maltretirao me je i tražio da potpišem ugovor. Iako je rekao da sam dobila otkaz, nije mi htio dati radnu knjižicu”.

Marković kaže da će zbog svih problema sa poslodavcem Inspekciji rada podnijeti prijavu protiv njega.

Vlasnik Higijena prostora juče nije bio raspoložen da govori o problemu na koji ukazuje njegova radnica. Prvo se javio na telefon i nakon objašnjenja ko ga zove i zašto, zamolio je da ga pozovemo za sat jer je u romingu. Nakon toga, u dogovoreno vrijeme, nije odgovorio na poziv i SMS poruku.

Bonus video: