Za fekalije saznali tek sa fotografije

“Vodovod i kanalizacija” će ukloniti kanalizacione cijevi iz kojih otiču fekalije u kanal Solane, obećao direktor Saubih Mehmeti
58 pregleda 0 komentar(a)
kanal, fekalije, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
kanal, fekalije, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 22.06.2017. 13:29h

Ulcinjsko predzeće “Vodovod i kanalizacija” će hitno ukloniti kanalizacione cijevi iz kojih otiču fekalije u kanal kojim otiče morska voda za basene Solane.

To je za "Vijesti" obećao šef ulcinjske Komunalne policije Saubih Mehmeti, koji je juče rekao da njegova služba nije imala nijednu prijavu povodom ovog incidenta.

Saniranje tog problema juče je tražio gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu, koji je o tome navodno saznao iz “Vijesti”.

“Vodovod je to preuzeo na sebe, a mještani sa kojima smo razgovarali bili su voljni da plate njihove poslove ukoliko bude “Vodovod” zahtijevao”, kazao je Mehmeti.

On je rekao da Komunalna policija nije ranije imala prijave za odlivanje fakalija sa solanskog kanala, već sa Port Milene.

“Stvarno nijesmo znali za to, ali smo jutros na licu mjesta utvrdili da je to zaista kako je pisalo u 'Vijestima'", kazao je.

Direktor ulcinjskog “Vodovoda i kanalizacije” Fehmiu Avdiu kazao je “Vijestima” da će više informacija o radovima imati danas, jer nije bio u gradu.

Nivo fekalija u kanalu juče ujutro bio je znatno veći nego prethodnog dana. To je problem koji već sedmicama muči vlasnike kuća i poslovnih objekata zbog nesnosnog smrada koji se širi sa kanala. Iz pojedinih ugostiteljskih objekata gosti odlaze jer ne mogu da sjede zbog neprijatnih mirisa.

Iz Nacionalnih parkova (NPCG) nezvanično saznajemo da su se više puta obraćali lokalnoj samoupravi radi rješavanja ovog problema, ali bezuspješno.

Iz NPCG, kojim rukovodi Azra Vuković, juče je saopšteno da su u vise navrata čistili kanal Ulcinjske solane od čvrstog otpada i apelovali na lokalno stanovništvo da ne baca otpad u ovaj kanal.

Uprava Solane zvala inspekcije

Stečajna uprava Solane još prije više od deset godina nadležne službe upozoravala je na problem. Sagovornik “Vijesti” iz Solane kazao je da o tome postoje pisana dokumenta i fotografije.

“Stečajna uprava Solane tada je formirala specijalni tim koji je imao zadatak da utvrdi ispravnost i kvalitet morske vode, koja kanalom otiče u bazene. O svemu tome postoje dokazi, pa i o tome da smo se uzaludno obraćali svim opštinskim inspekcijama povodom tog problema.”

Više izvora pojasnilo je da je tim kanalom so odlazila u bazene na kristalizaciju, ali da je zbog fekalija njen kvalitet tokom berbi do 2013. godine bio diskutabilan, iako su rezultati analiza bili veoma dobri.

Bonus video: