Za godinu stiže prvih 20 “oshkosha” - Vijesti.me
NABAVKA VOJNIH VOZILA

Za godinu stiže prvih 20 “oshkosha”

Sljedeće sedmice potpisivanje ugovora sa Vladom SAD u vezi sa nabavkom ovih vojnih vozila

“Oshkoshov” model JLTV
“Oshkoshov” model JLTV (Foto: Shutterstock)

Vlade Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država potpisaće sljedeće sedmice ugovor o trgovini 67 vojnih vozila kompanije “Oshkosh”, a prva će biti isporučena Vojsci Crne Gore (VCG) za otprilike godinu dana.

“Isporuka lako oklopnih patrolnih vozila će se realizovati fazno u periodu od 2020. do 2023. godine. Prva isporuka od 20 vozila se očekuje u drugoj polovini 2020. godine. Na ovaj način, Crna Gora će biti prva država koja će dobiti ovakva vozila van granica SAD”, rečeno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Crnoj Gori biće isporučen model JLTV (Joint Light Tactical Vehicle).
Za ovaj posao crnogorske vlasti potrošiće 36 miliona eura.

Nabavka ovih vozila planirana je Strategijskim pregledom odbrane i Dugoročnim planom razvoja odbrane u periodu 2020-2023. godine.

“Opremanje dvije deklarisane pješadijske čete lakooklopnim patrolnim vozilima, sa pratećim naoružanjem, borbenim sredstvima i sistemima, predstavlja prioritet Ministarstva odbrane kako bi kopnene snage VCG dostigle zahtijevani nivo sposobnosti razmještaja, manevra, vatrene moći, mobilnosti i zaštite”, stoji u odgovoru resora Predraga Boškovića.

Ministarstvo je u prethodnom periodu obavilo razgovore sa više uglednih međunarodnih kompanija u vezi sa ovom nabavkom.

“Vijesti” su još u maju objavile da “Oshkosh” ima najviše šansi da dobije posao, jer su prednost imale ponude onih kompanija sa čijim vozilima su crnogorski vojnici već imali iskustva.

Njihova vozila koriste pripadnici VCG u misiji “Odlučna podrška” (Resolute Support) u Avganistanu.

Nešto ranije se i direktorica Direktorata za materijalne resurse Ministarstva odbrane Alma Ljuljanaj Jovićević sastala sa predstavnicima kompanije prilikom posjete SAD.

Iz Ministarstva je tim povodom saopšteno da je susret bio prilika da se dobije što više relevantnih informacija o sposobnostima koje odlikuju laka oklopna vozila koje proizvodi ova kompanija.

Kako se navodi na sajtu američke kompanije, JLTV su, između ostalog, napravljeni da optimizuju izdrživost u slučaju eksplozija i balističkih prijetnji, specijalizovani su za vožnju na različitim terenima, imaju automatski protivpožarni sistem...

Imajući u vidu ograničenost finansijskih resursa za opremanje i modernizaciju predviđeno je da se nabavka realizuje kroz kredite na period do deset godina, precizirano je Dugoročnim planom razvoja odbrane koji je Vlada usvojila 2016. godine.

Tako je ministar početkom prošle godine potpisao 30 miliona eura vrijedan kreditni angažman za nabavku tri višenamjenska helikoptera kompanije “Bell”, koje je Crna Gora dobila.

Ministarstvo je, kako su “Vijesti” objavile, prošlog mjeseca potpisalo gotovo 110.000 eura vrijedan ugovor za obuku pilota za upravljanje “Bellovim” helikopterima.


Vidi sve komentare