Za januarske penzije izdojeno oko 35,5 miliona eura

Direktor fonda PIO je rekao da je prosječna penzija u Crnoj Gori sada 290 eura i, kako tvrdi on, među visočijim je u regionu
660 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Dragana Šćepanović
Sa današnjeg sastanka, Foto: Dragana Šćepanović

Fond PIO je za januarske penzije izdvojio oko 35,5 miliona eura. Iako je to, na godišnjem nivou, oko petinu javne potrošnje i veliko je opterećenje za državni budžet, stav je Vlade da penzije treba da budu redovne. To je na današnjem sastanku sa opštinskim rukovodstvom Kolašina i predstavnicima Udruženja penzionera, kazao Dušan Perović direktor Fond PIO.

Prema njegovim riječima, redovno se servisira deficit za isplatu penzija od skoro 100 milona eura. Perović je, komentarišući nedavno povećanje penzija od dva odsto, kazao da je to „zakonski i ekonomski moguće usklađivanje nivoa penzija“.

On je rekao da je prosječna penzija u Crnoj Gori sada 290 eura i, tvrdi on, da je među visočijim u regionu.

„U Hrvatskoj, koja je članica EU i ekonomski je razvijenija, prosjek je 320 eura. Dok drugi imaju samo „čiste“ penzije, mi izdvajamo preko tri miliona za socijalne programe, u koje spada stambena izgrdanja, odmori i oporavak, zimnica, jednokratne socijalne pomoći, podrška klubovima penzionera...Najniža penzija u Crnoj Gori je 128, 6, a najvisočija 1.116 eura.“ –rekao je direktor Fonda PIO.

On je saopštio da penzije prima 1.404 Kolašinca, od čega je 11 vojnih. Prosječna penzija u tom gradu je, prema Perovićevim riječima, 237,75 eura i za 16 odsto je niža od državnog prosjeka.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović kazao je da će lokalan uprava u prvi plan staviti tri detalja saradnje sa Fondom PIO, odnosno, Udruženjem penzionera.

Prije svega, kako je objasnio, radiće se na otvaranju Dnevnog boravka za najstarije Kolašince, čije prostorije će biti u prizemlju Doma penzionera. Poslije više godina, najavio je Bulatović, obnoviće se ugovor lokalne Turističke organizacije (TO) sa Fondom PIO, koji se odnosi na odmor najstarijih građana Crne Gore u Kolašinu. Takođe, obećavaju iz Opštine, rješavanju stambenih problema najstarijih sugrađana, u narednom periodu, biće posvećena značajna pažnja.

Bonus video: