Za jednog đaka školu ne otvaraju

Golubović je u više navrata od ljetos govorio nadležnima da je put zimi nebezbjedan zbog snijega, leda i odrona, a često i neprohodan
198 pregleda 4 komentar(a)
Orah, Piva, Foto: Svetlana Mandić
Orah, Piva, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 31.10.2017. 21:01h

U Crnoj Gori radi 19 škola sa po jednim učenikom, od kojih su tri otvorene ove školske godine.

To su iz Ministarstva prosvjete navodno saopštili Mlađenu Goluboviću iz pivskog sela Orah, koji nije pristao da njegov šestogodišnji sin Miloš školu pohađa u susjednom selu Stabna, udaljenom 4,5 kilometara. On kaže da se nada da će njegov sin veoma brzo sjesti u školsku klupu i da će se u Orahu ponovo čuti školsko zvono.

“Kažu, naredne godine će otvoriti školu jer će pored Miloša biti još jedan učenik. Po kom su to zakonu za otvaranje škole potrebna dva učenika i zašto je moj sin diskriminisan u odnosu na ostalu djecu koja imaju privilegiju da u njihovom selu radi škola sa jednim đakom“.

Golubović je u više navrata od ljetos govorio nadležnima da je put zimi nebezbjedan zbog snijega, leda i odrona, a često i neprohodan.

“Iz razloga što ne mogu da život djeteta izlažem riziku, neodgovorni su mu uskratili pravo na osnovno obrazovanje. Samo pokušavam da budem odgovoran roditelj i da obezbijedim što povoljnije uslove za svoje dijete“, kazao je “Vijestima“ Golubović.

Škola “Marko Kulić“ u Orahu je, zbog nedostatka đaka, zatvorena prije tri godine.

Ove godine za školu je stasao Miloš, a još petoro predškolaca će narednih godina u školske klupe.

Golubović tvrdi da je prilikom upisa djeteta doveden u zabludu da će škola u Orahu ponovo biti otvorena, da bi krajem avgusta od uprave škole „Bećko Jovović“ u Stabnima saznao da se to ipak neće dogoditi.

“Roditelji ostale djece i ja smo se od ljetos više puta obraćali Vladi i ministarstvima prosvjete i poljoprivrede sa zahtjevom da se škola otvori, ali niko nam nije odgovorio. Umjesto toga, 4. oktobra je u Stabna došao prosvjetni inspektor koji nije htio da ode u Orah i uvjeri se u kakvom stanju je zgrada škole i da se odmah može otvoriti, kao i u kakvom stanju je put“.

Umjesto toga, kako tvrdi, inspektor se za obilazak škole u Orahu proglasio nenadležnim i sastavio zapisnik, u koji, kako tvrdi, nije unesena nijedna njegova izjava.

“Iz matične škole u Stabnima resornom ministarstvu je dostavljena informacija da je škola u Orahu u veoma lošem stanju, što nije tačno. Nadležni organ Opštine Plužine je ljetos obišao školu i konstatovao da se ista može odmah otvoriti, a da se naknado može uraditi sanacija zbog manjih oštećenja koja će koštati najviše 5.000 eura, a novac će obezbijediti lokalna uprava“.

Ministarstvo prosvjete i uprava škole “Bećko Jovović“ predložili su da Milošu do Stabana obezbijede prevoz, ali Mlađen nije pristao na to.

“Rekli su da im je to isplatljivije od otvaranja škole. Kako može biti isplatljivija kupovina terenskog vozila i njegovo održavanje, angažovanje vozača koji mora imati licencu i gašenje sela, jer niko od nas roditelja neće dozvoliti da mu dijete zimi ide nebezbjednim putem i tako rizikuje život, pa makar napustili svoja imanja i odselili se za Plužine“.

Orah je jedno od najbrojnijih sela u Pivi i mještani tvrde da će gašenje škole dovesti do raseljavanja stanovništva.

O problemu škole u Orahu raspravljano je na Skupštini Opštine Plužine 26. oktobra, na kojoj je jednoglasno usvojena odluka da se od Ministarstva prosvjete zatraži njeno otvaranje.

Konstatovano je da bi lokalna uprava obezbijedila novac za popravku zgrade.

Ako ga novčano kazne što ne šalje dijete u školu, kaže da će tužiti upravu i prosvjetne inspektore

Golubović kaže da ga je uprava škole iz Stabana opomenula zbog toga što njegov sin ne pohađa nastavu.

Priča da je napisao prigovor na opomenu i na propuste, kako tvrdi, matične škole i nemara Ministarstva prosvjete, a da mu sada prijete novčanom kaznom.

“Najavljeno mi je da ću biti novčano kažnjen što Miloša ne šaljem u školu 'Bećko Jovović'. Kazna me ne interesuje već samo bezbjednost moga djeteta. Ali, ako me kazne, podnijeću tužbu protiv prosvjetne inspekcije i uprave matične škole zbog lažnih informacija o stanju objekta u Orahu“.

Zakon propisuje da je osnovno obrazovanje obavezno.

Bonus video: