Za kondo hotel nisu platili komunalije

"Radovi koje planiraju na infrastrukturi daleko su vredniji i kvalitetniji, od onih koje bi Opština bila dužna da realizuje, ako bi ta firma uplatila komunalije”, pojasnio je funcioner kolašinske vlasti
176 pregleda 5 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.07.2015. 18:51h

Direktorat za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma, prekinuo je postupak za izdavanje građevinske dozvole kolašinskoj kompaniji “Ski resort - Kolašin 1450” AD.

Postupak je prekinut jer ta kompanija još nije platila Opštini Kolašin komunalije za gradnju kondo hotela u planinskom centru.

U resornom direktoratu kazali su da “Ski resort” nije dostavio dokaz da je Sekretarijat za uređenje prostora, komunalno - stameben poslove i zaštitu životne sredine izmirio naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, zbog čega je i postupak za dobijanje građevinske dozvole prekinut.

Naplata komunlija u trenucima kada se Opština Kolašin nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, jedan je od načina da se “ubere” što više novca i donekle relaksira opštinska kasa.

Kompanija “Ski resort” je 20. aprila podnijela zahtjev za dobijanje građevnske dozvole za gradnju kondo hotela na Urbanističkoj parceli UP, u okviru planinskog centra “Kolašin 1450” , u zahvatu Prostornog plana posebne namjene Bjelasica i Komovi.

Riječ je lokalitetu u katastarskoj opštini Smrčje na loklitetu Jezerine, na kojoj, prema evidenciji Uprave za nekretnine nema opterećenja.

Postupak je prekinut do okončanja postupka pred opštinskim sekretarijatom, odnosno dok kompanija ne potpiše sporazum oko načina izmirivanja komunalija.

“Postupak za izdavanje građevinske dozvole je u toku. Preostalo je samo da sa lokalnom upravom, to jest Sekreterijatom za uređenje prostora, komunalno- stambene poslove i zaštitu životne sredine formalizujemo dogovor oko regulisanja međusobnih odnosa između Opštine i našeg preduzeća. Očekujem da će to vrlo brzo biti završeno. Dakle, nema nikavih problema i teškoća”, kazao je Boban Šćepanović direktor “Ski resort - Kolašin 1450” AD.

Uprkos odluci direktorata, iz Opštine Kolašin kazali su nezvanično da kompaniji “Ski resort” neće ni biti naplaćene komunalije. Jedan od lokalnih funkcionera “Vijestima” je objasnio da je procjena izvršne vlasti da je za opštinski budžet bolje da se ta kompanija oslobodi komunalija za izgradnju kondo hotel.

“Iznos koji ta komapanija želi da uloži u komunalno opremanje zemljišta, višestruko je viši od onog koliko bi dali za komunalije. Tačnije radovi koje planiraju na infrastrukturi daleko su vredniji i kvaliteniji, od onih koje bi Opština bila dužna da realizuje, ako bi ta firma uplatila komunalije”, kazao je on.

Pojasnio je da je zbog toga “oslobađanje od komunalija bolje rješenje”.

“Tako ćemo i učiniti. Ostalo je samo da se to formalizuje ugovorom, tako da nikavih teškoća, kada je riječ o lokalnoj upravi, u procesu izdavanja građevinske dozvole neće biti”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

I dok Opština Kolašin namjerava da oslobodi kompaniju “Ski resort” plaćanja komunalija, u Budvi se za izgradnju kondo hotela komunalije naplaćuju oko 200 eura po kvadratu. U tom gradu plaćanja komunalija oslobođeni su samo oni koji grade hotele sa četiri ili pet zvjezdica.

Bonus video: