Za kritike je rano, rasprave još neće biti

Održivi razvoj Skadarskog jezera ne kosi sa sa planovima Ministarstva
69 pregleda 2 komentar(a)
pelikani, Foto: Arhiva Vijesti
pelikani, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.10.2016. 16:37h

U izradu plana za Skadarsko jezero ustanovljen je takozvani forum građana, stoga je i nevladin sektor u prilici da ponudi sugestije.

To su saopštili iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, reagujući na tekst "Vladina rješenja uništavaju prirodu".

Navode da je reakcija dijela civilnog sektora preuranjena i da se stav o razvoju lokaliteta Skadarskog jezera na održivi način ne kosi sa planovima tog resora.

Iz Ministarstva su kazali da nije tačna informacija u tekstu da će javna rasprava o dokumentu početi početkom sljedeće sedmice.

"Vijesti" su objavile da Vlada mora izbaciti megalomanske projekte u Nacionalnom parku (NP) "Skadarsko jezero", poput turističkog kompleksa Porto Skadar Lake, jer služe samo za dobit stranih investitora. To je navedeno u zajedničkom mišljenju na podnacrt Prostornog plana posebne namjene NP “Skadarsko jezero”, koje je Vladi uputilo 13 NVO, neformalna grupa građana iz Virpazara i lokalni preduzetnici.

"U plasiranoj informaciji jasno se kaže da je ovaj plan u fazi prednacrta, kao i da nudi tri varijantna rješenja, koja će se tek razmatrati. Dakle, javna rasprava tek slijedi, kao i inkorporiranje sugestija u dokument“, piše u reagovanju.

Iz Ministarstva su istakli da izradu plana prati i izrada Strateške procjene uticaja na životnu sredinu:

"Za potrebe Plana izrađuje se i Studija zaštite kulturnih dobara, sa kojom će sve intervencije u prostoru morati da budu usklađene. Izrađena je i Strategija turističke valorizacije Skadarskog jezera, a šta će od nje biti preuzeto u plansko rješenje, zavisiće od ostalih aspekata razvoja".

Bonus video: