Za milion eura bore se 72 naučna tima

Većina predloženih projekata, 50 od 72, stigla je sa državnog Univerziteta, sedam sa UDG, tri sa “Mediterana”, a 12 sa ostalih naučnoistraživačkih ustanova
273 pregleda 2 komentar(a)
Sanja Damjanović, Foto: Savo Prelević
Sanja Damjanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.11.2018. 20:55h

Više od 70 crnogorskih naučnoistraživačkih projekata nadmetaće se za milion eura koje dodjeljuje Ministarstvo nauke, od kojih je gotovo polovina pristiglih iz oblasti medicine i obrazovanja.

Većina predloženih projekata, 50 od 72, stigla je sa Univerziteta Crne Gore, sedam sa Univerziteta Donja Gorica, tri sa Univerziteta “Mediteran” a 12 sa ostalih naučnoistraživačkih ustanova.

Od 72 pristigle prijave, najviše ih je stiglo za oblast Nauka, obrazovanje i identitet (18) i Medicina i zdravlje ljudi (17), 10 za oblasti Informaciono komunikacione tehnologije, jedna manje za Energiju, osam za Održivi razvoj i turizam a šest za oblast Novi materijali, proizvodi i servisi.

Kada su u pitanju rukovodioci predloženih projekata, 40 su muškarci, a 32 žene.

“Tako da smo veoma zadovoljni odzivom”, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva na čijem je čelu Sanja Damjanović.

Konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte, ukupne vrijednosti million eura, zatvoren je prošle sedmice.

Ministarstvo će po prihvaćenom projektu odobriti grant u iznosu do 100.000 eura, a ukoliko se projektom predviđa i zapošljavanje mladih istraživača, doktoranada i/ili postdoktoranada grant može biti do 130.000 eura.

Obaveza prilikom prijave je bila da se podnosilac prijave mora prijaviti u partnerstvu sa još najmanje jednim partnerom, koji može biti naučnoistraživačka ustanova u inostranstvu ili privredni subjekat iz Crne Gore ili inostranstva.

“Cilj konkursa je podizanje kapaciteta naučnih timova u Crnoj Gori, kako bi se ojačala kvalitetna i održiva partnerstva koja pokazuju potencijal da integrišu istraživanje u dominantne ekonomske pokretače u Crnoj Gori i izrastu u buduće centre izvrsnosti”, pojasnili su iz Ministarstva.

Ko će dobiti grantove trebalo bi da bude poznato do kraja godine.

“Kako ćemo za evaluaciju pristiglih projekata angažovati međunarodne evaluatore, nadamo se da ćemo proces evaluacije uspjeti da završimo do kraja 2018. godine, dok će realizacija odobrenih projekata početi sljedeće godine”, kazali su iz resora nauke “Vijestima”.

Bonus video: