Za obnovu kuće Stijovića 300.000 eura

Plan je da se za obnovu kuće Stijovića 250.000 eura obezbijedi naredne godine, a u ovoj je budžetom izdvojeno 50.000 eura
85 pregleda 0 komentar(a)
Kuća Stijovića, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kuća Stijovića, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.11.2016. 18:36h

Tender za rekonstrukciju kuće crnogorskog vajara Rista Stijovića objavili su juče nadležni Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

Troškovi za obnovu rodne kuće Stijovića u Staroj varoši procijenjeni su na 300 hiljada eura. Novac za ovaj projekat je samo dijelom obezbijeđen iz ovogodišnjih budžetskih sredstava grada.

„Kao cjelina, sredstva za realizaciju ove javne nabavke u visini od 50.000 eura su obezbijeđena u 2016. godini, a preostala sredstva u visini od 250.000 eura će biti obezbijeđena u sljedećoj 2017. godini”, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji, koja je objavljena na portalu javnih nabavki.

Kuća u kojoj je 1894. godine rođen jedan od najvećih crnogorskih umjetnika, iako ima status kulturnog dobra, nalazi se u lošem stanju, sklona je padu, bezbjednosti okolnih objekata i pješaka je ugrožena.

U dokumentaciji je istaknuto da je potrebno što hitnije početi sa radovima. Stoga se vodi skraćeni postupak u trajanju od 22 dana.

Idejnim rješenjem, koje je ranije ove godine predstavljeno javnosti, predviđena je rekonstrukcija stare kuće, dok će u dvorištu biti izgrađena galerija u kojoj će biti izložena njegova djela.

„Po projektnom zadatku predviđeno je da se rodna kuća obnovi u svojoj punoj površini i veličini“, saopštio je tada arhitetkta Aleksa Dajović.

Ukupna površina parcele, na kojoj se nalazi ruinirana kuća od 48 metara kvadratnih, iznosi 784 metra kvadratna i na njoj se nalaze tri objekta. Jedan od tih objekata je predviđen za rušenje, a umjesto njega će se izgraditi umjetnička galerija.

U dvorištu između nove galerije i rodne kuće Stijovića predviđeno je postavljanje njegovih skulptura, među kojima će se naći i skulptura Akt žene, koja se sada nalazi u parku na Kruševcu.

Fasada susjedne kuće, koja nije dio ovog projekta, ali je u vlasništvu Glavnog grada, će prema tenderskoj dokumentaciji takođe biti obnovljena.

Ponuđači se na tender, u skladu sa dokumentacijom, mogu prijaviti u Agenciji za izgradnju i razvoj radnim danima od 10 do 13 časova, zaključno sa 28. novembrom u 13 sati.

Bonus video: