Za panoe se sada plaća po kvadratu

Do 20 kvadrata cijena zakupa će iznositi 60 eura, odnosno 40 eura po kvadratnom metru za površinu veću od 20 kvadrata, navodi se u Odluci.
394 pregleda 0 komentar(a)
bilbordi_1, Foto: Arhiva „Vijesti”
bilbordi_1, Foto: Arhiva „Vijesti”
Ažurirano: 14.01.2011. 19:32h

Predloženim izmjenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama, koja je stavljena na petnaestodnevnu raspravu, predviđeno je da se za korišćenje reklamnih panoa, bilborda, metro lajta, megaborda, natpisa i drugih reklama plaća lokalna komunalna taksa zavisno od zauzete reklamne površine u godišnjem iznosu, i to 70 eura po kvadratnom metru za korišćenje panoa, bilborda, metro-lajta, megaborda do 10 kvadrata. Do 20 kvadrata cijena zakupa će iznositi 60 eura, odnosno 40 eura po kvadratnom metru za površinu veću od 20 kvadrata, navodi se u Odluci.

- Za korišćenje dvostranog prosvijetljenog totema, siti lajta cijena zakupa do dva kvadrata iznosiće 150 eura po metru, od dva do četiri kvadrata 130 eura za metar kvadratni, dok će 120 eura po kvadratu koštati zakup površine više od četiri metra – ističe se u Odluci. Za korišćenje panoa na fasadama, potkonstrukcijama i krovovima zgrada i zastakljenim poslovnim prostorijama, kako je predviđeno zakup površine do 24 kvadrata koštaće 72 eura po metru, do 40 kvadrata 60 eura po metru, dok će do 70 kvadrata zakup iznositi 50 eura po kvadratnom metru. Zakup površina preko 70 kvadrata procijenjen je na 40 eura za kvadratni metar.

"Trčeće" reklame za 400 eura

- Za korišćenje reklama sa elektronskom izmjenom reklamnih poruka zakup površine do četiri kvadrata koštaće dvije hiljade eura po metru, dok će 1.300 eura po metru koštati zakup površine do osam metara kvadratnih. Prostor od osam do 18 metara zakupljivaće se po cijeni od 900 eura po metru, a preko 18 kvadrata 600 eura za kvadrat – ističe se u Odluci. Korišćenje elektronskih "trčećih'' reklama do tri metra kvadratna koštaće 400 eura po kvadratu, do pet kvadrata 360 eura po metru kvadratnom, odnosno 320 eura za reklame duže od pet metara.

Takse za reklamne transparente utvrđivaće se mjesečno

- Korišćenje elektronskih roto '„trivision'' reklama koštaće od 600 do 900 eura po metru kvadratnom, zavisno od površine, dok se za korišćenje reklamnih tabli u okviru gradilišta komunalna taksa utvrđuje mjesečno, i to za korišćenje tabli kojima se reklamira sopstvena djelatnost 200 eura, odnosno 4 eura po kvadratnom metru za murale i PVC folije na zidu objekta – predviđeno je novom odlukom. Za korišćenje projektora za vizuelnu i zvučnu reklamu, te sličnih uređaja za reklame, spotove, prenos sportskih manifestacija i skupova na terasama, baštama, trgovima, fasadama, taksa će se utvrđivati mjesečno, i to do pet kvadrata prostora za prikazivanje sto eura, od pet do deset kvadrata 150 eura, odnosno 250 eura za prostor veći od deset metara.

„Za korišćenje reklamnih transparenata i transparenata za oglašavanje iznad saobraćajnica, ulica, trgova, lokalnih puteva, taksa će se utvrđivati mjesečno, odnosno do pet metara 40 eura, od pet do deset 60 eura, odnosno 80 eura za prostor veći od deset metara. Takse za reklamne zastave na jarbolima, stubovima i fasadama utvrđivaće se mjesečno po zastavi za iznos od 120 eura po kvadratnom metru do dva kvadrata, odnosno 100 eura za više od dva kvadrata”, predviđa se, uz napomenu da se za reklamne panoe na stubovima rasvjete u vlasništvu grada taksa utvrđuje mjesečno po cijeni od 30 eura po kvadratnom metru.

Bonus video: