Za Podgoričane, najpoželjnija zanimanja su sportista, ljekar, direktor privatne kompanije

86 pregleda 5 komentar(a)
fudbal, fudbalska lopta, Foto: Shutterstock
fudbal, fudbalska lopta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.09.2014. 19:38h

Naučna karijera, nije ono što bi roditelji, i budući roditelji, poželjeli za svoju djecu. Na prvih pet mjesta poželjnih zanimanja nalazi se: sportista, ljekar, direktor privatne kompanije, inženjer, pravnik, rezultat je istraživanja agencije Damar, sprovedeno od 21. do 27. marta na uzorku od 1.005 građana Podgorice.

Cilj istraživanja bio je utvrditi percepciju i stavove građana i građanki podgoričke opštine o nauci.

"Pojam nauke građani Podgorice dominantno povezuju sa obrazovanjem i naučnim istraživanjima i pronalascima. Više od 70 odsto anketiranih prati (rijetko i redovno) novosti iz svijeta nauke. Građani se o novostima iz svijeta nauke najčešće informišu putem TV-a", pokazuje istraživanje.

Nešto manje od 2/3 građana podgoričke opštine vjeruje da nauka ima pozitivan uticaj na naše društvo.

Kojom profesijom bi voljeli da se bavi Vaše dijete?

"Na prvih pet mjesta za pozitivan doprinos razvoju društva u našoj državi nalaze se sljedeće profesije/zanimanja: profesori/prosvetni radnici, ljekari, inženjeri, naučnici i sportisti", navodi se u istraživanju.

Imidž nauke u Crnoj Gori je u većoj mjeri određen doživljajima pozitivnih aspekata nauke.

"Oko dvije trećine anketiranih je mišljenja da naučna istraživanja u genetici, istraživanju svemira i razvoju Interneta donose više koristi nego štete, dok za istraživanja u oblasti nuklerne energije ispitanici, smatraju da ona više štete nego što koriste", pokazuje istraživanje Damara.

Više od polovine anketiranih je mišljenja da nauka ima uglavnom pozitivan uticaj na proizvodnju hrane i životnu sredinu, a više od 2/3 ispitanika je mišljenja da nauka ima pozitivan uticaj na zdravstvenu zaštitu.

Naučnike prati imidž interesantnih osoba i onih koji ulivaju povjerenje svojim radom.

Doprinos pojednih zanimanja/profesija razvoju društva u Crnoj Gori

"S druge strane, izvjestan broj ispitanika naučnike doživljava kao sujetne, ne mnogo druželjubive i ponekad arogantne osobe. Naučna karijera, nije ono što bi roditelji, i budući roditelji, poželjeli za svoju djecu. Na prvih pet mjesta poželjnih zanimanja nalazi se: sportista, ljekar, direktor privatne kompanije, inženjer, pravnik", pokazalo je istraživanje.

Četiri najveća dostignuća čovječanstva u posljednjih 50 godina, prema mišljenju anketiranih građana Podgorice, su ona dostignuća koja su u direktnoj vezi sa naučno-istraživačkim radom u prirodnim naukama i imaju primat u odnosu na dostignuća iz oblasti ekonomije, prava, politike, sociologije.

"To su: internet, napredak u medicini, kompjuteri i istraživanje kosmosa", rezultat je istraživanja agencije Damar.

"Pojam nauke građani Podgorice dominantno povezuju sa obrazovanjem i naučnim istraživanjima i pronalascima. Više od 70 odsto anketiranih prati (rijetko i redovno) novosti iz svijeta nauke. Građani se o novostima iz svijeta nauke najčešće informišu putem TV-a"

Više od dvije trećine ispitanika (69,9 odsto) je izjavilo da bi, kada bi bili u prilici da odlučuju o ulaganjima za naučna istraživanja, ta ulaganja usmjerila u istraživanja iz oblasti medicine.

Više od polovine anketiranih je mišljenja da bi se državna ulaganja u nauku isplatila, dok 1/3 to ne može da procijeni. Svaki deseti ispitanik smatra da su državna ulaganju u nauku neisplativa.

Manje od 2/3 anketiranih je mišljenja da su Vladine investicije ključne za razvoj nauke, dok 1/3 je mišljenja da su to privatne investicije.

Najveći procenat ispitanika ima ambivalentan stav kada je u pitanju trenutno stanje za razvoj nauke u Crnoj Gori.

Dvije trećine anketiranih je mišljenja da su nauka i religija često suprostavljeni, dok jedna trećina ima suprotno mišljenje.

"Evolucija čovjeka se navodi kao najčešći sukob izmedju nauke i njihovih vjerskih uvjerenja, a zatim slijede pravo na abortus, poricanje postojanja Boga, te kloniranje i ograničavanje broja djece", pokazuje istraživanje.

Bonus video: