Za povratak na sjever Kosova se prijavilo 27 porodica

Predsjednik Saveza udruženja raseljenih Milenko Jovanović saopštio je da će jedan broj prijavljenih porodica koje će se vratiti iz Crne Gore za Vidovdan, 28.juna, biti useljene u novosagrađene kuće u Sunčanoj dolini, gdje bi ključeve trebao da im uruči predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
638 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Život na sjeveru Kosova i Metohije, u povratničkom naselju Sunčana Dolina kod Zvečana, želi da nastavi 27 porodica koje su utočište 1999. godine našle u Crnoj Gori, saopšteno je iz Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori.

Predsjednik Saveza Milenko Jovanović saopštio je da će jedan broj prijavljenih porodica koje će se vratiti iz Crne Gore za Vidovdan, 28.juna, biti useljene u novosagrađene kuće u Sunčanoj dolini, gdje bi ključeve trebao da im uruči predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Najviše prijavljenih potencijalnih povratnika je sa područja Bara, Sutomora i Podgorice, a javio se i određeni broj raseljenih koji žive na sjeveru Crne Gore“, naveo je Jovanović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

U Sunčanoj dolini, kako je rekao, gradi se ukupno 137 zgrada sa oko 350 stambenih jedinica, a planira se povratak oko 1,5 hiljadu raseljenih sa područja centralne Srbije i Crne Gore.

Prema riječima Jovanovića, prva 33 objekta biće useljena za Vidovdan, a ostali do početka septembra.

„Izgrađena je glavna saobraćajnica i privodi se kraju izgradnja kurturnog i tržnog centra i ambulante. U završnoj fazi je i izgradnja drugog dijela saobraćajnice, crkve Svetog Stefana Dečanskog“, kazao je Jovanović.

On je saopštio da se raseljeni iz Crne Gore mogu prijavljivati do kraja juna za povratak isključivo svojim udruženjima u Sutomoru, Podgorici i Beranama, koja participiraju u Savezu udruženja raseljenih na niovu države.

Projekat rješava socijalno - ekonomski status povratnika, a svaka porodica koja se vrati uz smeštaj će dobiti zaposlenje za najmanje jednog člana.

Vrijednost projekta je oko 14 miliona EUR, a realizuje ga Srbija preko sKancelarije za Kosovo i Metohiju, u saradnju sa Eparhijom raško –prizrenskom i Opštinom Zvečan.

Bonus video: