Za prijateljstvo Crne Gore i Makedonije

Mitić Lakušić je istakla da prezentuju kulturu i običaje, učestvuju u humanitarnim akcijama
1151 pregleda 1 komentar(a)
Fokus im je i na prezentaciji običaja i kulture, Foto: Privatna arhiva
Fokus im je i na prezentaciji običaja i kulture, Foto: Privatna arhiva

Asocijacija makedonskih iseljenika MAK MOST, na čijem je čelu ljekarka Vesna Mitić Lakušić, pozvala je sve ljude porijeklom iz te zemlje kako bi na pravi, a ne samo simboličan način, mogli da budu most povezivanja između dvije države.

Mitić Lakušić kazala je da u narednom periodu slijedi jačanje članstva, reorganizacija rukovodstva te asocijacije, ocijenivši da Crna Gora naročito vodi brigu o makedonskoj manjinskoj populaciji.

Ona je podsjetila da je asocijacija osnovana 2017. godine, sa ciljem da se makedonska zajednica u Crnoj Gori udruži, te da se iseljenici bolje organizuju i sarađuju.

“Ambicija je bila najprije stvaranje nečega što će animirati građane iz Republike Sjeverne Makedonije da se upoznaju, kontaktiraju, da se formira baza podataka makedonske dijaspore u Crnoj Gori... To je proces koji nije išao ni lako ni brzo, ali je formirano jedro koje je aktivno počelo da radi u cilju očuvanja i popularizacije kulture i običaja...”, kazala je ona.

“U poslednjih nekoliko mjeseci intenzivirana je saradnja i sa drugim udruženjima i asocijacijama sličnog tipa koje uključuju ljude iz Republike Sjeverne Makedonije i Crne Gore, ali od posebnog i velikog značaja je saradnja sa ambasadom Sjeverne Makedonije u CG, koja nam daje podršku”, naglasila je Mitić Lakušić

Mitić Lakušić je istakla da u okviru nadležnosti izrađuju i realizuju projekte koji imaju za cilj upravo prezentaciju kulture i običaja, pripremu i realizaciju izložbi, sajmova bazara, učestvuje u humanitarnim akcijama.

“Prva skromna donacija udruženja bila je namijenjena djeci bez roditeljskog staranja u Dečijem domu „Mladost“ u Bijeloj. U okviru obeležavanja Dana nezavisnosti u Crnoj Gori organizovan je bazar makedonskih proizvoda na kome su naše članice dale svoj skromni doprinos u izradi specijaliteta iz makedonske bogate kuhinje. Asocijacija za svoje članove organizuje druženja povodom Dana žena, novogodišnjih i božićnih praznika na kojima su uvijek dobrodošli i prijatelji iz zemlje domaćina”, rekla je ona.

Mitić Lakušić je istakla da članovima Asocijacije, međutim, najviše znači organizovanje posjeta i ekskurzija u Republici Sjevernoj Makedoniji, a na kojima se neki ponovo prisjećaju, a neki prvi put upoznaju sa ljepotama i kulturom te države.

Bonus video: