Za raspravu samo par dana

Prema Nacrtu, površine ove zone su namijenjene za privredne objekte, proizvodno zanatstvo, skladišta, stovarišta, robno-distributivne centre, servisne i slobodne zone i skladišta
0 komentar(a)
distributivni centar, Foto: Zoran Đurić
distributivni centar, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.08.2017. 20:14h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma stavilo je juče na javnu raspravu Nacrt Detaljnog urbanističkog plana „Agroindustrijska zona”, koja će trajati do prvog septembra.

DUP „Agroindustrijska zona” obuhvata prostor oivičen bulevarom Šarla de Gola, saobraćajnicom Tuški put, nastavkom bulevara Veljka Vlahovića i Bulevarom Josipa Sladea, a ukupne površine je 43.39 hektara.

Cilj izrade DUP-a je da omogući privođenje građevinskog zemljišta planiranoj namjeni Agroindustrijske zone.

Prostor zone je predviđen za razvoj industrije i proizvodnje na osnovu prostorno-urbanističkog plana Podgorice.

“Na ovom prostoru ne mogu biti zastupljene industrije koje zagađuju okolinu, stvaraju veliku buku, ispuštaju otrovne otpadne vode i gasove kao i pogoni koji emituju radioaktivna zračenja, a takve materije se ne mogu ni skladištiti”, piše u dokumentu.

Prema Nacrtu, površine ove zone su namijenjene za privredne objekte, proizvodno zanatstvo, skladišta, stovarišta, robno-distributivne centre, servisne i slobodne zone i skladišta.

Predviđeno je da na tom prostoru može biti izgrađena infrastruktura, komunalno-servisni objekti javnih preduzeća i privrednih društava, pumpne stanice.

“Mogu se nalaziti i sadržaji poslovnih, komercijalnih i uslužnih djelatnosti, parkinzi i garaže za smještaj vozila korisnika, zaposlenih i posjetilaca”, navodi se u Nacrtu.

U sklopu DUP-a, kako se navodi, već je izgrađen Distributivni centar, u kojem je Kamionska pijaca, a u blizini je i pumpa.

“Za proizvodne objekte i skladišta maksimalna visina je do 20 metara. Za zgrade za administraciju i poslovanja maksimalna spratnost je prizemlje i četiri sprata. Dozvoljena je i izgradnja podzemne etaže ukoliko to dozvoljavaju uslovi i konfiguracija terena”, piše u dokumentu.

Bonus video: