Za rekonstrukciju Tabačkog 300.000 eura, niko ne govori o statusu stare ćuprije na Ribnici

Most je opstao tokom brojnih ratova i bombardovanja u Drugom svjetskom ratu, a iz Ministarstva kulture i održivog razvoja “Vijestima” je saopšteno nakon što su počeli radovi, da stari kameni most nije kulturno dobro i zaštićen, iako je od 18. vijeka, kada je izgrađen, pa do danas sačuvao svoj izgled
94 pregleda 0 komentar(a)
Tabački most, Foto: Privatna arhiva
Tabački most, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.01.2016. 20:05h

Glavni grad je programom uređenja prostora za ovu godinu, planirao 300.000 eura za rekonstrukciju Tabačkog mosta.

Zbog rekonstrukcije stare ćuprije na Ribnici, započete u oktobru 2014. godine, reagovali su mnogi građani.

Zaustavljanje radova tražili su iz udruženja Forum Bošnjaka Crne Gore i Šeher, predstavnici Almanaha, reis Islamske zajednice i Pozitivna Crna Gora.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je zabranila u novembru radove na mostu, koji je trebalo da bude proširen na devet metara, a stavljen je pod prethodnu zaštitu, koja je trajala do oktobra prošle godine.

Međutim, iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, nijesu odgovorili na više puta postavljena pitanja „Vijesti” da li je Tabački most proglašen kulturnim dobrom, da li je urađen elaborat i šta je tim dokumentom utvrđeno.

Agencija za izgradnju i razvoj rekonstrukciju simbola stare Podgorice i nekadašnje veze između Stare i Mirkove varoši, povjerila je bila firmama "Gradnja promet" i "Ing invest".

Projektom je bilo predviđeno da se kolovoz na mostu, koji je širok blizu pet metara, proširi na devet metara.

Most je opstao tokom brojnih ratova i bombardovanja u Drugom svjetskom ratu, a iz Ministarstva kulture i održivog razvoja “Vijestima” je saopšteno nakon što su počeli radovi, da stari kameni most nije kulturno dobro i zaštićen, iako je od 18. vijeka, kada je izgrađen, pa do danas sačuvao svoj izgled.

Jedini most na teritoriji glavnog grada, koji se nalazio u Registru nepokretnih spomenika kulture 2014. godine, je stari most na ušću Ribnice.

Agencija za izgradnju i razvoj planirala je prvobitno da uloži pola miliona eura za rekonstrukciju Tabačkog mosta. Programom uređenja prostora, koji je na javnoj raspravi do petog februara za prvu fazu rekonstrukcije puta Golubovci Mataguži predviđeno 288.000, a za rekonstrukciju prve faze Ulice Miladina Popovića 275.000 eura.

Programom je za nastavak rekonstrukcije Ulice Iva Andrića u Zagoriču predviđen iznos od 240.000 eura, za ivođenje radova na sanaciji klizišta u Gornjoj Vrbici - Kuči 170.000, a za rekonstrukciju Ulice Petra Prlje 157.500 eura.

Planiraju i novu ćupriju, u blizini škole "21. maj"

Za ovu godinu planirana je i izgradnja mosta kod OŠ "21. maj" na Draču sa prilaznim saobraćajnicama mostu 820.000 eura, a rekonstrukcija puta Radomira Ivanovića 800. 000 eura.

Za nastavak izgradnje Ulice Baku se iz donacija predviđa 550.000 eura, rekonstrukciju Ulice Radosava Burića, II faza - 450.000 eura, dok je za rekonstrukciju prve faze saobraćajnice Partizanski put od trafo-stanice PG II do mosta na kanalu na Marezi sa izgradnjom biciklističke staze, predviđeno 300.000 eura.

Izgradnja trga kod Gradskog stadiona će, prema Programu, koštati 450.000, a garaža u zahvatu DUP-a „PC Kruševac, zona B“ 420.000 eura.

Bonus video: