Za saniranje pet crnih ekoloških tačaka 50 miliona eura

Spahić je objasnio da će biti sanarane deponije grita u Jadranskom Brodogradilištu u Bijeloj, Flotaciono jalovište Gradac u Pljevljima, deponija pepela i šljake "Maljevac" u Pljevljima i čvrstog otpada i bazeni crvenog mulja u KAP-u
241 pregleda 4 komentar(a)
Ervin Spahić, crne tačke, Foto: Zoran Đurić
Ervin Spahić, crne tačke, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.02.2015. 11:37h

Projektom Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje, čija je vrijednost 50 miliona eura, biće sanirano pet "crnih", ekoloških tačaka u Crnoj Gori, saopštio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Ervin Spahić.

On je objasnio da će biti sanarane deponije grita u Jadranskom Brodogradilištu u Bijeloj, Flotaciono jalovište Gradac u Pljevljima, deponija pepela i šljake "Maljevac" u Pljevljima i čvrstog otpada i bazeni crvenog mulja u Kombinatu aluminijuma u Podgorici (KAP).

"Ključno pitanje koje rješava probleme svih postrojenja ekoloških 'crnih' tačaka je njihova buduća održivost i razvojni planovi. Već sada, u početnoj fazi implementacije projekta, rade se dodatna istraživanja", kazao je Spahić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je Svjetska banka (SB) obezbijedila kredit za projekat, a da će se, kako je objasnio, uz tu investiciju raditi i procjena uticaja na životnu sredinu i društvo.

Državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Daliborka Pejović, kazala je da je bilo puno osporavanja u odnosu na kredit koji je Vlada dobila, da li je, kako je navela, opravdano crnogorske građane dodatno obavezivati na obaveze koje će se desiti prilikom vraćanja kredita.

Ona smatra da trenutno u Crnoj Gori nema značajnijeg projekta sa aspekta javnog interesa.

"Zato što ovaj Projekat za ključni cilj ima sanaciju i smanjenje rizika u oblasti životne sredine, njeno očuvanje, a samim tim očuvanje građana i njihovog zdravlja", objasnila je Pejović.

Prema njenim riječima, potpuno je opravdano što Vlada tražila i došla u situaciju da ovaj kredit realizuje.

Pejović je kazala da su u Upravnom odboru ovog projekta predstavnici drugih ministarstava i nevladinih organizacija.

"Pored ovog koji će koštati 50 miliona eura, mi ćemo imati obavezu da saniramo i regulišemo probleme u drugim oblastima, posebno probleme u komunalnom dijelu, za koji je prema sadašnjim projekcijama potrebno izdvojiti blizu 90 miliona eura", navela je ona.

Šefica kaneclarije SB Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Tatjana Proskurjakova /Tatiana Proskuryakova/, kazala je da je projekat važan zbog toga što poboljšava uslove života ljudi, a to je, kako je navela, cilj te institucije.

Ona smatra da je upravljanja čvrstim i industrijskim otpadom, važan segment održivog razvoja u Crnoj Gori.

“Vlada ima jasnu strategiju razvoja, uključujući turistički potencijal, koji je teško iskoristiti ukoliko se ne uklone problematične tačke”, kazala je Proskurjakova , navodeći da će ovaj Projekat pomoći ostvarenju ostvarenju tog cilja.

Ona je smatra da će Projekat važan i za proces evropskih integracija, jer će, kako je navela, saradnja sa SB omogućiti dostizanje standarda koje propisuje EU.

Na pitanje novinara da li je 50 miliona eura dovoljno da budu sanirane ekološke tačke koje su predviđene projektom, Pejović je kazala da je taj iznos za svaku pojedinačnu lokaciju do kraja utemeljen, »naučno i stručno«.

Upitani koliko će SB kontrolisati rad državnih organa u ovoj fazi projekta, tim lider te institucije Frank van Woerden kazao je da je realizacija Projekta definisana ugovorima.

"Svi ugovori su definisani, Vlada treba da ih sprovodi, mi nismo obavezni ništa da primjenjujemo", naveo je on.

Bonus video: