Za seoske vodovode 545 hiljada eura u 2018. godini

Za naredni period preduzeće Vodovod i kanalizacija je planiralo izgradnju vodovodnih sistema na području Smokovca, Beri, treća faza, Bratonožića druga faza, Lješanska Nahija, Koća, Pipera (Gole strane)
154 pregleda 2 komentar(a)
Vodovod Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vodovod Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.01.2018. 14:32h

Preduzeće Vodovod i kanalizacija planira u ovoj godini da uloži 545 hiljada eura u seoske vodovode na području Glavnog grada, u saradnji sa lokalnom zajednicom i Ministarstvom poljoprivrede.

Za naredni period preduzeće je planiralo izgradnju vodovodnih sistema na području Smokovca, Beri, treća faza, Bratonožića druga faza, Lješanska Nahija, Koća, Pipera (Gole strane).

“Za vodosnabdijevanje Smokovca predviđeno je 120 hiljada eura, vodovod Beri, treća faza 120 hiljada eura, vodovod Bratonožići, druga faza, koji obuhvata izgradnju vodovodne mreže i rezervoarskog prostora za pet sela Pelev brijeg, Kisjelica, Vilac, Preljubovica, Zmijinac, 60 hiljada., vodovod Lješanska nahija 100 hiljada, vodovod Koći 65 hiljada, vodovod Gole strane – Piperi 80 hiljada”, navodi se u saopštenju.

Kompanija u kontinuitetu preduzima aktivnosti na poboljšanju tehničkih parametara svih seoskih vodovoda na području Glavnog grada. To podrazumijeva rekonstrukciju postojećih kapaciteta i optimizaciju kompletnih vodovodnih sistema, sa posebnom pažnjom na sanitarni aspekt odnosno kvalitet vode.

“Takođe, u narednom periodu radiće se na eventualnom proširenju pojedinih djelova sistema”, dodaje se u saopštenju.

U toku prošle godine izvodile su se značajne aktivnosti na gradnji hidrotehničke infrastrukture na seoskom i ruralnom području Glavnog grada Podgorice.

“Nastavljeni su radovi na području Kakaricke gore. U sjeveroistočnom i istočnom dijelu naselja Kakaricka gora izvođeni su radovi na izgradnji i proširenju vodovodne mreže u vrijednosti 156,99 hiljada eura”, rekli su iz PG Biroa.

Takođe, u toku je prva faza radova na rekonstrukciji postojeće vodovodne mreže u zapadnom dijelu naselja Kakaricka gora, čija će ukupna vrijednost iznositi oko 77 hiljada eura uzimajući u obzir dodatne radove koje će izvoditi ViK Podgorica.

“Takođe je počela gradnja vodovodnog sistema u Bratonožićima – prva faza u vrijednosti od oko 140 hiljada eura. Intenzivne aktivnosti na izgradnji cjevovoda izvode se u selima Pelev brijeg, Kisjelica, Vilac, Preljubovica i Zmijinac”, precizira se u saopštenju.

Takođe, u toku su radovi na izgradnji rezervoara, zapremine 50 metara kubnih, u selu Kisjelica, čija vrijednost iznosi 29,63 hiljade eura.

“U toku je realizacija projekta za vodosnabdijevanje dijela Hota, u vrijednosti od oko 130 hiljada eura. Vodovod ulaže permanentne napore da se na seoskom području stvore što bolji uslovi za život stanovništva”, kazali su iz PG Biroa.

Nabavljene su i ugrađene pumpe na pumpnoj stanici Farmaci, Vučji studenac i Kuk, u vrijednosti od 15,85 hiljada eura. Nakon završenih aktivnosti, koji su se odnosili na ispitivanje, klipovanje, čišćenje i testiranje bunara B1 u Farmacima za Lješanski vodovod, gdje je utvrđena njegova izdašnost, izvađena je stara i stavljena nova optimalna pumpa, čime će se značajno uštedjeti na potrošnji električne energije. U Komanima je u toku zamjena glavnog potisnog cjevovoda Kuk - Viline grede, u dužini od 1,1 kilometar, vrijednosti oko 50 hiljada eura.

Preduzeće je do novembra prošle godine po osnovu obaveze za utrošenu električnu energiju za seoske vodovode isplatilo 76,53 hiljade eura.

“Ukupna vrijednost preuzetog duga po ovom osnovu iznosi 229,59 hiljada eura”, dodaje se u saopštenju.

Pored tih aktivnosti u toku prošle godine, izvođeni su i radovi na proširenju i unaprijeđenju vodosnabdijevanja u Piperima, Komanima, Kučima i Lijevoj Rijeci.

Bonus video: