"Za spas Bistrice": Tražimo obustavu izgradnje svih mHE u Crnoj Gori

Predstavnik Građanske inicijative “Za spas Bistrice” Denis Mekić je kazao da je izjava premijera Markovića ohrabrujuća, ali da je ovo borba za sve rijeke
2024 pregleda 3 komentar(a)
Sa protesta u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Sa protesta u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Tražimo da Vlada izglasa trajni moratorijum na izgradnju svih mini hirdoelektrana u Crnoj Gori, poručili su NVO aktivisti BIjelog Polja i građani koji su se okupili danas na protestu protiv izgradnje mini hidroelektrane na Bistrici, pod sloganom "Za spas Bistrice".

Takav zahtjev je i razlog što je protest održan uprkos izjavi premijera Duška Markovića u petak, da neće biti izgradnje mHE na Bistrici.

Nakon okupljanja više stotina aktivista NVO i građana ispred Opštine organizovana je i protestna šetnja ulicama tog grada.

“Tražimo od opštinskog parlamenta izglasa odluku gdje će se trajno zabraniti bilo kakva gradnja objekata na Bistrici, jer ovo je po meni privremeno rješenje. Sad je ova Vlada donijela odluku da se na Bistrici trenutno ne gradi mini hidrocentrala, što ne znači da sjutra neka nova vlada ponovo veće dati nekome koncesije za izgradnju. “kazao je Uglješa Prebiračević predsjednik “Bjelopoljskog saveza NVO”.

Predstavnik Građanske inicijative “Za spas Bistrice” Denis Mekić je kazao da je izjava premijera Markovića ohrabrujuća, ali da je ovo borba za sve rijeke.

“Uspjeli smo da uz pomoć građana da odbranimo rijeku Bistricu ali u ne staje naša borba. Svjesni smo činjenice koliko je štetna izgradnja mini hidroelektrana koliko je to devastirajuće za prirodu. Nastavljamo da branimo i druge rijeke poput Lještanice, gdje je planirano odvođenje rijeke cijevima u dužini pet kilometara. Zbog svega tražimo tražimo trajnu obustavu da se više nikada ne ponovi da nekom padne na pamet da neko profitira nad našim rijekama”, poručio je Mekić.

Galerija

Bonus video: