Za sudije iz Crne Gore kazne kao za kolege iz EU

Na sajtu Sudskog savjeta piše da se razvija sudska praksa tumačenja disciplinskih pravila i podiže svijest među sudijama i tužiocima
90 pregleda 0 komentar(a)
Mladen Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mladen Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.07.2017. 18:42h

O utvrđivanju disciplinske odgovornosti sudija i transparentnosti tog postupka juče se u Sudskom savjetu interesovao ekspert Savjeta Evrope Žoze Manuel Kardozo (Jose Manuel Cardoso), koji je i sudija Apelacionog suda iz Portugala.

“Ekspertska misija SE ima za cilj analizu rada Disciplinskog vijeća i Disciplinskog tužioca Sudskog savjeta, imajući u vidu da se dio aktivnosti projekta „Odgovornost u pravosudnom sistemu“ odnosi na mehanizme za obezbjeđivanje objektivne i transparentne implementacije disciplinskih procedura i njihovo unapređivanje,” objavio je Sudski savjet juče.

Na sajtu piše da se razvija sudska praksa tumačenja disciplinskih pravila i podiže svijest među sudijama i tužiocima. Predsjednik Sudskog savjeta dr Mladen Vukčević je ekspertu SE rekao da su izdali inoviranu Brošuru za podnosioce pritužbi na rad sudija i predsjednika sudova, koja je distribuirana svim sudovima u Crnoj Gori.

Predsjednica Disciplinskog vijeća Vesna Simović Zvicer i ostali članovi naveli su, kako piše, da su imali priliku da se upoznaju sa različitim vidovima dobre prakse i međunarodnih i evropskih standarda u vezi sa disciplinskim postupkom i disciplinskom odgovornošću sudija i tužilaca, te da Disciplinsko vijeće nastoji da u zakonom dozvoljenoj mjeri primijeni neke od njih.

“Informisali su eksperta SE o započetom disciplinskom postupku protiv sudije jednog Osnovnog suda koji je pokrenuo predsjednik Suda, kao i da su započeti postupci istrage po podnijetom predlogu,” objavljeno je na sajtu Sudskog savjeta.

Bonus video: