Za surlaša još nema lijeka

Država se do sada nije “pretrgla“ oko katastrofalnog stanja sa surlašem, ne samo u Tivtu već i na cijelom primorju...
1 komentar(a)
surlaš, palme, Tivat, Foto: Siniša Luković
surlaš, palme, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.03.2017. 19:13h

Sve mjere koje je Opština Tivat do sada preduzela u pokušajima da suzbije palminog surlaša - nisu dale efekte, pa je sve veći broj stabala napadnut ili već uništen.

Tivatski komunalci za vikend su morali posjeći još jednu veliku palmu u dvorištu porodične kuće na Ponti Seljanova, nad kojom je prethodno bezuspješno sprovredena najradikalnija mjera liječenja - dendrohirurgija, uklanjanje cijele krošnje do zdravog dijela stabla.

“Može se zaključiti da mjere koje se za sada primjenjuju na zaraženim palmama nijesu dale očekivani rezultat, sa čim u vezi smatramo da bi bilo neophodno proširiti metode uništavanja konkretne štetočine u cilju suzbijanja većih posledica. U tom pravcu Sekretarijat za zaštitu zivotne sredine i energetsku efikasnost i Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetništvo, uz učešće stručnih lica, razmatrali su više mogućih, na svjetskom tržištu, isprobanih metoda kojima se suzbija palmin surlaš (npr. tretman putem infracrvenih zraka, “klopke”, injekcije/ampule; prskanje različitim hemijskim sredstvima), sa čim u vezi su upoznati i nadležni u resornom Ministartvu poljoprivrede. U konačnom je zaključeno da je u cilju efikasnijeg suzbijanja konkretne štetočine neophodna tiješnja saradnja i koordinacija na centralnom nivou u smislu obezbjeđivanja dodatnih finansijskih sredstava kako bi se sve primorske opštine na jedinstven i cjelovit način uspješno izborile sa navedenim problemom”, piše u izvještaju o radu sekretarijata.

Navode da su tokom prošle godine odrađena ukupno četiri hemijska tretiranja palmi na javnim površinama, tokom kojih je insekticidima zaprašeno oko 250 stabala.

Prvo ovosezonsko hemijsko tretiranje obavljeno je prošle nedjelje, a Opština je u međuvremenu odabrala 7.750 eura vrijednu ponudu podgoričke kompanije “Ekoplant” koja će za taj novac ove godine posjeći još 10 palmi koje je uništio surlaš, odnosno obaviti dendrohirurgiju na još 10 stabala.

Lani je javnim površinama surlaš potpuno uništio ukupno 8 palmi koje su morale biti posječene, a na 15 je urađena dendrohirurgija.

Još gore je stanje sa palmama na privatnim posjedima, gdje se prskanje isekticidom koje je zakonska obaveza vlasnika biljana, ne sprovodi ili se to radi samo djelimično, pa je stradalo još više stabala.

“Traženo je mišljenje i preporuka Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, o ideji da se nabavi vozilo koje metodom mikrotalasa uništava ovu štetočinu u unutrašnjosti palme. Njihov stav je da je riječ o veoma skupoj metodi i to je razlog zašto je nisu preporučivali kao jednu od mjera”, piše u izvještaju o radu sekretarijata za prošlu godinu.

Iako problemi sa surlašem traju već godinama, država se do sada nije “pretrgla“ oko katastrofalnog stanja sa surlašem, ne samo u Tivtu već i na cijelom primorju.

Osim donošenja Akcionog plana za borbu protiv surlaša , država sada već katastrofalnu situaciju posmatra skrštenih ruku, prepuštajući lokalnim upravama da se kako znaju i umiju, bore protiv insekta koji prijeti da potpuno promijeni izgled primorskih gradova.

Uređaj koji bi uništio surlaša košta koliko i 20 starih palmi

Lokalna uoprava Tivta prije nekoliko mjeseci je od proizvođača iz Italije zatražila ponudu za nabavku najsavremenijeg uređaja koji je montiran na kamionu i uništava insekte infracrvenim zračenjem insekte i larve direktno u stablu, što se ne može postiči prskanjem biljke insekticidom. Jedan uređaj košta oko 200.000 eura, dok je cijena jedne palme stare 50-tak godina, kakvih je do sada na primirju stradalo na desetine, i više od 10.000.

Bonus video: