Za vikend se na Tari i Crnom jezeru održava fly fishing turnir

Za tu manifestaciju okupilo se na Žabljaku oko 30 učesnika iz država nastalih na prostoru bivše SFRJ ali i iz Engleske
116 pregleda 2 komentar(a)
Pecanje, Foto: Obrad Pješivac
Pecanje, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 11.07.2014. 19:38h

Drugi međunarodni mušičarski fly fishing turnir "Silver grayling", prevedeno na naš jezik "Srebrni lipljen", održaće se u subotu i nedjelju na Tari i Crnom Jezeru.

Za tu manifestaciju okupilo se na Žabljaku oko 30 učesnika iz država nastalih na prostoru bivše SFRJ ali i iz Engleske i u subotu ih čeka takmičenje na Tari, a u nedjelju na Crnom jezeru.

I sve to prema kodeksu flajfišingaša-uhvati i vrati. Zato se peca sa mamcem koji nema kontra kuku pa se riba gotovo nepovrijeđena, nakon što je zarad plasmana takmičara vidi sudijska ekipa, vrati u vodu.

"Zahvaljujući NP "Durmitor" i direktoru Tomu Pajoviću nama je na raspolaganju višegodišnji strogi zabran, dio Tare od Dobrilovine do Drugog logora. Isto tako i na Crnom jezeru a prema programu je i teoretski seminar. Suština je promocija prirodnih potencijala i zaštita ribljeg fonda", kaže član organizacionog odbora manifestacije Željko Bukilić i dodaje da turmir ima humanitarni značaj jer će se prikupljeni novac opredijeliti narodu Srbije i Bosne i Hercegovine koji pretrpio štete u poplavama.

Predsjednik nacionalnog Saveza sportskih ribolovaca Radule Mićović kaže da je flaj fišing u svijetu prepoznat kao profitabilan segment turističke ponude.

"Od ove godine, u saradnji sa ministarstvom turizma radimo projekte kako bi flaj fišing pokret predstavljao turističku ponudu, uz hajking i bajking najzastupljeniju na sjeveru države. Neka naša saznanja govore da je prošle godine u Crnoj Gori boravilo oko 2.000 pripadnika ovog sporta i po tom osnovu ostvareno je 850.000 eura. Dovoljan razlog da se naša zemlja mora pozicionirati na mapi Evrope kao ribolovna destinacija", kazao je Mićović.

Pod pokroviteljstvom „Montenegroprospects-real estate“, manifestaciju su organizovali Flaj fišing klub "Budućnost" iz Podgorice i NP "Durmitor".

Bonus video: