Za zakupce u zoni morskog dobra izdavaće se privremena rješenja za rad

Predsjednik “Udruženja zakupaca morskog dobra Herceg Novi”, kaže da je zadovoljan predloženim rješenjem, jer su i sami to predlagali
2543 pregleda 1 komentar(a)
Zakupci moraju završiti započete procedure, Foto: Slavica Kosić
Zakupci moraju završiti započete procedure, Foto: Slavica Kosić

U ovoj turističkoj sezoni, objekti u zoni morskog dobra moći će poslovati uz privremeno rješenje o radu, saopšteno je iz JP Morsko dobro.

Zakupci privremenih objekata moraju završiti započete procedure koje su propisane Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, Planom privremenih lokacija i pratećim aktima, za šta je krajnji rok 31. decembar ove godine.

Ako do tada ne pribave svu neophodnu dokumentaciju, neće moći da zaključe Anekse ugovora sa JP Morsko dobro za narednu godinu.

Slobodan Vujačić, predsjednik “Udruženja zakupaca morskog dobra Herceg Novi”, kaže da je zadovoljan predloženim rješenjem, jer su i sami to predlagali.

“Imajući u vidu činjenicu da se ove godine prvi put primjenjuje novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, da postupak pribavljanja odobrenja za postavljanje privremenih objekata predviđa ispunjenost više uslova i postupanje više organa, te da je obavljanje djelatnosti u privremenim objektima sezonskog karaktera tj. da se djelatnost vrši pretežno tokom turističke sezone, predstavnici JP Morsko dobro i Ministarstva održivog razvoja i turizma su uputili prisutne predstavnike primorskih opština na institut “privremenog rješenja”, koji je sadržan u Zakonu o upravnom postupku”, navodi se u saopštenju.

0d 101 zakupca u hercegnovskoj opštini, samo jedan je dobio dozvolu za rad, kaže Vujačić. On objašnjava da procedura dobijanja dozvole za rad obuhvata dobijanje više dokumenata, saglasnosti i dozvola, a tenderi su izašli tek polovinom marta i početkom aprila, pa je bilo ostalo malo vremena za njihovo pribavljanje. Navodi i da je dosta postupaka povezano i uslovljavaju jedan drugog.

“Ne isplati mi se da zaposlim sezonske radnike, jer ako ne dobijem dozvolu za rad to je onda bespotreban trošak. Na drugoj strani ne mogu da čekam da počne sezona jer je onda na tržištu rada teško naći dobrog kuvara, konobara i drugo stručno osoblje”, navodi Vujačić I ističe da je inspekcija već počela da radi i kažnjava.

Na sastanku u Budvi na kome je donesena ovakva odluka prisustvovali su predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, JP Morsko dobro i predstavnici lokalnih samouprava i lokalnih sekretarijata za privredu, izuzev predstavnika Opštine Herceg Novi.

Podsjećamo da Opština Herceg Novi najavila prekid saradnje sa JP Morsko dobro, a povod je bio objavljivanjem Javnog poziva za nadmetanje za zakup pristaništa i privezišta, kojim je akvatorijum Škvera podijeljen u tri različita predmeta zakupa.

Tvrde i da Morsko dobro godinama zanemaruje interese građana, “što je vidljivo i na primjeru zakupa kupališta na teritorji hercegnovske, ali i drugih opština, kao i „dirigovani“ tenderi i javni pozivi”.

Bonus video: