Za žičaru od Kotora do Cetinja 150.000 eura

Ambicija Prijestonice je da tender bude raspisan do kraja godine, kako bi naredne mogla početi realizacija projekta
67 pregleda 0 komentar(a)
luka kotor, kruzer, Foto: Siniša Luković
luka kotor, kruzer, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.06.2012. 12:26h

Evropska banka za obnovu i razvoj odlučila je da podrži projekat izgradnje žičare od Cetinja do Kotora, tako što je opštini Cetinje odobrila grant od 150 hiljada eura, što će biti iskorišćeno za tehničku pomoć u pripremi tenderske komisije.

Odluku je donio bord Evropske banke, koji se nalazi u višednevnoj posjeti Crnoj Gori, a tokom dana je boravila na Cetinju i susrela se sa gradonačelnikom Aleksandram Bogdanovićem.

Bogdanović je iskoristio priliku da goste upozna sa planiranim projektima grada, kao što su izgradnja Univerzitetskog kompleksa akademija umjetnosti, „Marina Abramović Community Centre Obod Cetinje“, te izmještanje ikone Bogorodice Filermose, ali i rješavanje problema u vodosnabdijevanju. Posebno poglavlje razgovora predstavljala je diskusija vezana za valorizaciju turističkih potencijala.

Bogdanović je naglasio da je u tom dijelu važan projekat gradnje žičare Kotor – Lovćen - Cetinje – za koji su članovi delegacije Borda EBRD iskazali posebno interesovanje.

Zbog toga je i delegacija Evropske banke odlučila da podrži projekat gradnje žičare kroz grant u iznosu od 150 hiljada eura, a ponudili su i pomoć u pogledu revizije, odnosno ažuriranja već izrađene studije izvodljivosti. Iz Prijestonice navode da kada je riječ o predstojećim rokovima, onda je njihova ambicija da cjelokupna procedura vezana za raspisivanje tendera za žičaru bude okončana zaključno sa krajem godine, kako bi već od naredne započeli i sam proces realizacije.

Uspinjači na relaciji Cetinje – Lovćen - Kotor, biće duga 15 kilometara i imace četiri stanice. Prva je na Cetinju, u blizini Ljetnje pozornice, druga na Ivanovim koritima, treća na lokaciji Kuk i četvrta u Kotoru.

Planirano je da vožnja traje 45 minuta. Riječ je o kružnoj žičari sa jednom trakom i osam gondola. Cijela žičara će imati pogon od tri motora, biće smještena na sedamdesetak stubova, koji će biti postavljeni na rastojanju od 200 metara, od čega će najviši biti na 40 metara.

Pare od Slovenaca za internet

Republika Slovenija doniraće crnogorskoj Prijestonici 49 hiljada eura u svrhu realizacije projekata „Wireless Cetinje“ i „Cetinje – siguran grad“. Ugovor o donaciji potpisali su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i direktor Centra za međunarodnu saradnju u razvoju Republike Slovenije Gasper Jaž, u prisustvu ambasadora Republike Slovenije Vladimira Gaspariča.

Dobijeni novac predstavlja 40 procenata ukupne vrijednosti dva navedena projekta, navode iz Prijestonice. Prilikom potpisivanja ugovora u Ambasadi Republike Slovenije u Crnoj Gori, partneri iz Slovenije ponudili su mogućnost da i drugi projekti Prijestonice Cetinje – poput tretmana otpadnih voda i prećišćivača – budu kandidovani za pomoć od strane te države .

Tokom sastanka sa ambasadorom Gasparičem i direktorom Jažem, gradonačelnik Bogdanović govorio je i o drugim projektima na kojima radi Prijestonica Cetinje, poput rješavanja problema u vodosnabdijevanju, uređenja ulaza u grad, žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, izmještanja ikone Bogorodice Filermose i „Beautiful Cetinje“.

Bonus video: