Žabljačani poručili Markoviću: Da odbranite jezero ili ćemo ga braniti sami

"Spremni smo, da kao naši preci, branimo ovaj dragulj prirode od pohlepnih kratkoročnih interesa pojedinaca"
3554 pregleda 15 komentar(a)
Građani odlučni da ne dozvole uništavanje, Foto: Privatna arhiva
Građani odlučni da ne dozvole uništavanje, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.03.2019. 16:00h

Grupa građana Žabljaka pozvala je premijera Duška Markovića da “čuje glas poslije dugo vremena ujedinjenih građana Žabljaka” i spriječi planiranu devastaciju Nacionalnog parka “Durmitor”.

Oni su Markovića, u otvorenom pismu, podsjetili da je Crna Gora prva zemlja na planeti koja se proglasila za ekološku državu i da je ta odluka unijeta u Ustav, a da je NP “Durmitor” jedini nacionalni park koji je pod zaštitom UNESCO-a.

“Po UNESCO-u najveće prijetnje za NP su ekspanzija turističkih rizorta od samog grada Žabljaka ka nacionalnom parku, kao i svaki vid djelovanja i gradnje koji za cilj ima striktno profit, a ne zaštitu NP.

Svaki vid gradnje hidroelektrana i bilo koji drugi vid ugrožavanja rijeka Tare, koja predstavlja osnov biodiverziteta NP. Imajte u vidu da je rijeka Tara osnovni temelj biodiverziteta NP i da svaka gradnja u njenom toku mora biti pažljivo propraćena od međunarodne zajednice, ali i samih građana.

Sada imamo situaciju u kojoj se ista firma (EXPLORER) ustremila da ugrozi dva zaštićena lokaliteta, iako do sada to niko nije uspio. U prošlosti zahvaljujući hrabrosti građana, a i svih ljudi koji vole Durmitor, ostvarena je zaštita NP. Ukoliko dozvolimo da, oglušujući se o Ustav i smjernice UNESCO-a, striktno vođeni profitom, uništimo ovo Bogom dano dobro, uništićemo sa tim i našu samu budućnost”, navodi se u pismu.

Oni su naveli da se građani Žabljaka suočavaju sa situacijom da se moraju boriti da zaštite Ustav, jer UNESCO nije zadužen za zaštitu NP već samo i isključivo za davanje smjernica o očuvanju.

“Ukoliko te smjernice ne budemo poštovali, njihov tim će izaći na teren, konstatovati da je NP ugrožen i eliminisati nas sa liste zaštićenih područja, što bi automatski značilo da gubimo status ekološke države i da naš Ustav mora da se mijenja”, navodi se u pismu.

Oni su Markovića podsjetili da većinu turista čine stranci.

“Oni dolaze zbog netaknute prirode, naročito iz razvijenih zemalja u kojima nemaju sličnu ponudu i dobrim dijelom su to visokoplatežni gosti. Devastacijom Crnog jezera izgubićemo njihovo interesovanje, što bi se negativno odrazilo na sve ostale turustičke radnike Žabljaka, izuzev firme koja bi gradila bungalove i avanturistički park tik uz obalu Crnog jezera. Ovdje imamo interes cjelokupnog čovječanstva protiv njihovog jednog, i to kratkoročno profitnog. Preduslov za razvoj elitnog turizma, kome Crna Gora teži, je imati jedinstven turistički proizvod u svijetu, a to je ova netaknuta priroda a ne “elitna” limena naselja.

Za bungalove i ostale projekte, sa jednostavnošću se može naći drugo mjesto gdje ništa ne ugrožavaju, za uništeno Crno jezero i isključenje iz UNESCO-a nema alternative. Molimo vas da čujete glas, poslije dugo vremena ujedinjenih građana Žabljaka i spriječite ugovorom planiranu devastaciju NP. Diglo se i staro i mlado i vjerujte nam da smo spremni, da kao naši preci, branimo ovaj dragulj prirode, od pohlepnih kratkoročnih interesa pojedinaca”, navodi se u pismu.

“Durmitor je iznad svih profita, to je teroristički akt prema prirodi”

Povodom sječe stabala na Crnom jezeru i planirane devastacije NP oglasio se Odbor za zaštitu Dragišnice, kako bi, kako su poručili, upozorili na „teroristički akt prema prirodi, budućim naraštajima, NP i Crnoj Gori“.

„Taman kada smo pomislili da se ekocid završio sa ‘ranjavanjem’ Dragišnice od strane koncesionara iz Mojkovca (bliskom ‘zdravom tkivu’, po njegovom priznanju), Nacionalni parkovi daju u zakup restoran na obali Crnog jezera eminentnoj firmi ‘Eksplorer’ iz Kolašina, specijalizovanoj za avanturističke parkove.

“Specijalizovane” komisije vrše doznaku oboljelih stabala na obali Crnog jezera i to baš na mjestu gdje zakupac restorana treba da instalira sajlu za avanturistički park i da bude postavljeno 30 metalnih bungalova. Gospodo iz komisije, gospodine zakupče restorana, mislimo da ste vi ‘oboljeli’ ako ne shvatate da su Crno jezero, Durmitor i Crna Gora svim dobronamjernim i iskreno mislećim ljudima preči od vašeg nauma da radi profita uništite ono što su generacije prije nas čuvale i po čemu je Crna Gora bila poznata u svijetu“, poručuju iz Odbora.

Bonus video: