Žabljak: Centar za kulturu pretvoren u mehanu

Istraga je ponovo pokrenuta i nastavlja se utvrđivanje kako je i ko zloupotrijebio 200.000 eura državnog novca, kazao je Stijepović
149 pregleda 7 komentar(a)
Centar za kulturu Žabljak, Foto: Darko Stijepović
Centar za kulturu Žabljak, Foto: Darko Stijepović
Ažurirano: 01.11.2014. 20:35h

Eksplozija kulture na sjeveru Crne Gore, kako je ministar Branislav Mićunović nazivao projekat kojim bi se animirale sve crnogorske opštine, je pretvorila žabljački Centar za kulturu u kafanu, saopštio je Darko Stijepović iz Centra za razvoj Durmitora.

“Kafana je sada razvaljena i čeka se da postane mehana tj. biće i zaire. Tako stoji već godinu dana. Kulturtregeri Opštine Žabljak, gradski oci i brđanska elita okupljena u gradskoj skupštini, zajedno sa inspektorima Uprave za inspekcijske poslove i državnim tužiocem iz Pljevalja, uspješnom diverzijom su razorili prostor Kulturnog centra. Kao što se vidi iz slike. Međutim, brđansko kulturno lakrdijašenje ponovo je na meti državnog tužilaštva, ali ovog puta Vrhovnog. Istraga je ponovo pokrenuta i nastavlja se utvrđivanje kako je i ko zloupotrijebio 200.000 eura državnog novca”, kazao je Stijepović.

Centar za kulturu Žabljak je prije par godina pretvorio svoj izložbeni prostor u kafanu bez odobrenja za prenamjenu kulturnog prostora u kafanu i bez, građevinske dozvole, tvrdi Stijepović

Prema njegovim podacima, objavljeno je da je rekonstrukcija Centra za kulturu koštala 360.000 eura, Ministarstvo je reklo 201.000, a projekat EU govori da je bilo potrebno samo 80.000 eura za obnovu.

“Ministarstvo kulture nije preduzelo ništa da se utvrdi zašto je ulagan novac za kulturne potrebe u objekat bankrot firme Ski-centar u stečaju, niti zašto nije renoviran cio objekat u skladu sa projektom već je dio ostao nerenoviran”, kaže Stijepović.

On je prostorije Centra opisao kao ruinirane i kazao da nema aktivnosti kulturnog centra jer je prostor neuslovan, prokišnjava, hladno je, a da je kulturni podvig u tom gradu “izložba sira, skorupa i trke konja”.

“Parket u bioskopskoj sali već ima oblik morskih valova. Voda curi niz kanale za elektro instalacije a rigips ploče se razmakle i pripremaju se za ateriranje na patose kulturnih prostora. Krov se raspada... Ministarstvo kulture od izvođača radova ne traži da se popravi loše urađeno”, opisuje stanje Centra za kulturu Stijepović.

Žugić: Bogavac da vrati objekat u prvobitno stanje, u suprotnom na sud

Predsjednik savjeta JU Centar za kulturu iz Žabljaka Milutin Žugić nije negirao navode Darka Stijepovića.

“Davanju pod zakup izložbenog prostora koji je pretvoren u ugostiteljski, prethodila je saglasnost koju su dali odbornici na sjednici SO Žabljak. Taj objekat više ne radi pa smo, shodno ugovoru koji je zaključen sa Markom Bogavcem na period od pet godina, prije desetak dana zakupcu poslali obavještenje u kome se navodi da nije ispunio obaveze iz ugovora i da se pristupa raskidu ugovora. Ostavljen mu je rok od mjesec dana da prostorije vrati u stanje kakvo je bilo i da izmiri sve druge obaveze koje je preuzeo. Ako se tako ne bude ponašao, pokrenućemo sudski spor”, kaže Žugić.

On nije negirao ni okolnost da je nakon renoviranja došlo do šteta u prostorijama.

“Objekat je renoviran prije mog mandata. Limarski radovi na krovu nijesu dobro izvedeni, pa krov prokišnjava i pričinjava štete na plafonu hola bioskopa. Cijela zgrada u kojoj je Centar za kulturu vlasništvo je više pravnih i fizičkih lica i imamo zajednički problem sa kanalizacijom. Mi ćemo sa naše strane preduzeti sanaciju ali za sada nemamo novca. Propust je napravljen nakon renoviranja jer niko nije reklamirao loše izvedene radove”, kazao je Milutin Žugić.

Bonus video: