Žabljak: Od vikendaša naplatili 289.000 eura

Ogromna većina vikendica sagrađena je u posljednjih petnaestak godina, a pravi bum nastupio je sredinom prošle decenije kada su širom Žabljaka nicale kao pečurke poslije kiše, čak i u granicama Nacionalnog parka Durmitor
193 pregleda 0 komentar(a)
Žabljak Vikendice, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak Vikendice, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 24.02.2017. 20:26h

Vlasnici vikendica na Žabljaku lani su uredno platili porez, iako mnoge praktično nijesu ni otvorene posljednjih godina.

Prema podacima poreske službe Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj, po tom osnovu je naplaćeno 289.000 eura, što je oko 96 odsto od planiranih 300.000.

U poreskoj službi su evidentirali 2.250 vikendica i stanova za odmor i rekreaciju na području Opštine Žabljak, uključujući i 1047. nelegalno izgrađenih, kazala je “Vijestima” sekretarka Sekretarijata Jelena Bojović.

Ogromna većina vikendica sagrađena je u posljednjih petnaestak godina, a pravi bum nastupio je sredinom prošle decenije kada su širom Žabljaka nicale kao pečurke poslije kiše, čak i u granicama Nacionalnog parka Durmitor.

“Zadovoljni smo realizacijom i okolnošću da se naplata povećava iz godine u godinu. U 2011. naplata po osnovu poreza na nepokretnosti je iznosila 135.500, što je za oko 150.000 manje u odnosu na 2016. Međutim, naplata može biti još bolja i u narednom periodu ćemo raditi na tome”, rekla je Bojovićeva, istakavši da nema privilegovanih kada je riječ o naplati poreza.

Ona kaže da se prinudnom naplatom bore protiv neredovnih platiša.

“Ukoliko u roku od 10 dana obveznik ne izvrši uplatu, šalje se isplatiocu ličnih primanja da izvrši prenos sredstava sa ličnog dohotka na budžet Opštine.

Ističe da nema sudskih sporova po osnovu naplate poreza na nepokretnosti.

“Za svakog obveznika obračun se izračunava pojedinačno, zavisno od zone u kojoj se objekat nalazi, njegovog kvaliteta i starosti, broja članova porodice i drugih kriterijuma. Primjenom stopa, koje za rezidente iznose 0,27 a za nerezidente 0,54 dolazi se do konačnog poreskog zaduženja. Svake godine od Uprave za nekretnine dobijamo podatke o novim obveznicima i svim ostalim promjenama u prethodnoj godini i na osnovu tih podataka ažuriramo našu bazu poreza na nepokretnosti”.

Bojovićeva kaže da se primjena zakona o legalizaciji nelegalno izgrađenih objekata očekuje od sredine ove godine.

Desetine vikendica niko ni ne otvara, mnoge su na prodaju

Samo u naseljima Motički gaj i Razvršje je na desetine vikendica koje već nekoliko godina nijesu ni otvorene, kaže mještanin Radenko-Pile Vuković.

On kaže da je na prodaju bar polovina od nekoliko stotina vikendica u ta dva sela.

“Neke su namjenski pravljene za prodaju, ali ima i starije gradnje u koje godinama niko ne dolazi. Graditelji su ostarjeli ili više nijesu među živima, a članovi porodica se ne pojavljuju iz ko zna kojih razloga. Vikendice koje se koriste ljeti su neuporedivo posjećenije. Zimi se otvori možda 20 odsto...”.

Nekoliko stotina vikendica izgrađeno je i na prostoru ka Crnom jezeru.

Tamo je i prvo vikend naselje, ekskluzivni Ivan do.

Minu Šamšala od Ivan dola dijeli samo put, a zbog odžačarskih i vodoinstalaterskih poslova kojim se bavi, kaže da je upućen da bar trećina vikendica nije otvarana posljednjih godina.

“Ljeti je ta problematika nešto manje izražena, a ove zime od oko 100 vikendica na Ivan dolu samo četiri su bile posjećene. Mnogo ih je sa tablama - 'prodaje se'. Neke su i prodate, uglavnom ruskim državljanima, ali ni u njih se ne dolazi. Stari vlasnici ili su u dubokoj starosti, ili su umrli, ali potomci malo ili nimalo dolaze”.

Bonus video: