Zaboravili potomke Rista Stijovića na otvaranju rodne kuće čuvenog vajara

U projekat obnove rodne kuće Rista Stijovića u Staroj varoši uloženo je 420.000 eura. U pitanju je objekat od 50 kvadratnih metara sa galerijom od oko 340 kvadrata
5948 pregleda 3 komentar(a)
Otvaranje rodne kuće Rista Stijovića, Foto: Podgorica.me
Otvaranje rodne kuće Rista Stijovića, Foto: Podgorica.me
Ažurirano: 21.12.2018. 19:41h

Nijedan član porodice Stijović po muškoj liniji nije dobio obavještenje, niti je pozvan na otvaranje objekta u kojem se nalazila rodna kuća vajara Rista Stijovića u Podgorici. Poziv na otvaranje nije uručen ni arhitektici Vesni Rakčević, koja je zaslužna za projekat obnove.

To tvrdi Igor Stijović, jedan od potomaka slavnog vajara u dopisu koji je u ime porodice uputio Glavnom gradu i gradonačelniku Ivanu Vukoviću.

Glavni grad je 18. decembra organizovao svečano otvaranje rekonstruisanog objekta rodne kuće Rista Stijovića. Događaju je, kao jedan od potomaka tog umjetnika, prisustvovala Lela Lončarević.

Igor Stijović tvrdi da je o događaju saznao putem medija, te dodaje da je na otvaranje rodne kuće njegovog pretka trebalo da budu pozvani članovi porodice.

“Niko od članova familije Stijović po muškoj liniji nije dobio bilo kakvo obavještenje o tom događaju, iako su vaše službe sigurno bile upoznate sa tim da u gradu postoje njegovi srodnici”, navodi Igor Stijović u pismu Vukoviću i dodaje da među službenicima gradske administracije ima onih koji znaju da je bivši gradonačelnik Miomir Mugoša, za vrijeme čijeg mandata je inicijativa o obnovi i pokrenuta, često na temu tražio savjete njegove rođake Vesne Stijović. Podsjeća i da je obnovu rodne kuće Rista Stijovića inicirala Vesna Rakčević, koja je za vrijeme Mugošinog mandata bila savjetnica za urbanizam Podgorice. Igor Stijović smatra da je i ona trebalo da bude pozvana na otvarenje obnovljenog objekta, jer je, kako kaže, njenom “isključivom zaslugom ovaj projekat i započet”.

U projekat obnove rodne kuće Rista Stijovića u Staroj varoši uloženo je 420.000 eura. U pitanju je objekat od 50 kvadratnih metara sa galerijom od oko 340 kvadrata.

Bonus video: