Zagađenja pritoke Tare ubrzo pred tužiocima

Izvođač radova ignoriše upozorenja inspekcija, a iz SRK “Tara i Morača” najavljuju krivične prijave
1416 pregleda 3 komentar(a)
Ne vode računa o životnoj sredini dok grade, Foto: Dragana Šćepanović
Ne vode računa o životnoj sredini dok grade, Foto: Dragana Šćepanović

Ni nakon inspekcijskog nadzora i preciznih uputstava na koji način treba urediti gradilište, bosansko-hercegovačka firma „Euro asfalt“ ništa ne mijenja u načinu na koji izvodi radove na tunelu „Klisura“, a zbog kojih je rijeka Svinjača mjesecima crvena.

Svinjača je pritoka Tare.

Zbog toga iz Sportsko ribolovnog kluba (SRK) „Tara i Morača” najavljuju krivične prijave nadležnom tužilaštvu protiv izvođača radova.

Predsjednik Upravnog odbora (UO) tog kluba Momir Živković kaže da je zbog mutne rijeke ribolovna sezona propala, a gubici kluba ogromni.

“Bio sam na gradilištu i ništa se nije promijenilo. Iako su me nekolicina predstavnika ‘Euro asfalta’ ubjeđivali da je počela izgradnja separatora, ja ništa od toga na gradilištu vidio nijesam. Voda i dalje spira materijal sa gradilišta, pa je Paljevinska rijeka, a potom i Svinjača i dalje crvena”, kaže Živković.

Početkom aprila, na poziv Opštine Kolašin i Sportsko–ribolovnog kluba (SRK) „Tara i Morača“, ekološki, poljoprivredni i inspektor za vode, posjetili su gradilište.

Ekološka inspekcija tada je naložila izvođaču radova da preduzeme što hitnije mjere “u cilju obezbjeđivanja prečišćavanja voda i sprečavanja zamućenja vodotoka”.

Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu predviđeno je da “za odvođenje otpadne vode iz tunela tokom izvođenja radova, izvođač mora obezbijediti njeno prečišćavanje”. U tom dokumentu piše i da se obavlja monitoring kvaliteta voda u toku izvođenja radova i u toku korišćenja projekta.

Inspektori su naložili izvođaču radova da iskopa privremni taložnik u zemlji i da ga naspe šljunkom.

Takođe, “Euro-asfaltu” treba da izgradi odgovorajuće betonske taložnike koji će moći da prime i veće količine vode iz tunela.

Prema Živkovićevim riječima, SRK nije dobio rezulte analize uzoraka vode niti je do sada ustanovljeno koliku je štetu ribljem fondu nanijela mutna voda. Svinjača se u Taru uliva u dijelu revira, predviđenog za sportski ribolov.

“Zbog takvog stanja, nekolicina ruskih turista prije nekoliko dana nijesu mogli da pecaju u reviru. Takođe, broj ribolovnih dozvola prodatih Kolašincima je enormno mali. Učinili smo sve da popularizujemo sportski ribolov, naročito među mladima, ali sve je uzalud kada se ne vodi računa o rijeci”, zaključuje predsjednik UO SRK.

Bonus video: