Zagađenje u Pljevljima 16 puta veće od dozvoljenog: Ekološki zločin i dalje bez kazne

Koncentracija PM 10 čestica od 787,1 mikrograma po metru kubnom izmjerena je preksinoć u 21 čas, iako nije bilo magle
56 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.11.2017. 20:13h

Koncentracije PM10 čestica preksinoć je u Pljevljima bila 16 puta veća od dozvoljene.

Instrumenti Agencije za zaštitu životne sredine registrovali su u 21 sat koncentraciju PM 10 čestica od 787,1 mikrograma po metru kubnom, uprkos činjenici da je u Pljevljima nije bilo magle. Visok nivo štetnih materija zadržao se u vazduhu i tokom noći.

Građanski aktivista Kemal Pajević kaže da podaci pokazuju da kratkoročne mjere Vlade ne daju nikakve rezultate, odnosno da upotreba novih energenata - peleta i briketa, ne utiče na smanjenje PM čestica u vazduhu.

Tvrdi i da je smanjen broj korisnika novih energenata u odnosu na ranije godine i da građani, kojima je potrebna veća količina, ne mogu ni da ih nabave jer je ponuda slaba, a cijene izuzetno visoke. Pajević je ocijenio da se ekološki zločin prema građanima Pljevalja nastavlja bez ikakve reakcije nadležnih, zbog evidentnog kršenja Ustava i zakona o zaštiti životne sredine.

“Vladine i skupštinske institucije ne reaguju na tešku ekološku i zdravstvenu situaciju u Pljevljima. Nema sazivanja posebne sjednice parlamenta. Nema ni kontrolnog saslušanja ministra održivog razvoja i turizma i ministra zdravlja, kao ni direktora Uprave za inspekcijske poslove. Vlada uporno izbjegava da sjedište Ekološkog inspektora bude prebačeno u Pljevlja, najzagađeniju crnogorsku opštinu, radi efikasnijeg nadzora i sprečavanja ekoloških incidenata. Nema ni reakcije tužilaštva, kao ni zakazivanja sjednice skupštinskog Odbora za ekologiju, kao ni reakcije iz kancelarije EU u Podgorici”.

Bonus video: