Zagađivači će plaćati „penale”

Po osnovu ekološke naknade,Pljevlja će naplaćivati 1,7 odsto od prihoda
907 pregleda 0 komentar(a)
Plaćaće naknadu za zagađenje. Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Plaćaće naknadu za zagađenje. Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja pripremila je odluku o visini i načinu plaćanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine u Opštini Pljevlja, koja bi trebalo da bude usvojena na sjednici lokalnog parlamenta 14. novembra.

Saglasnost za uvođenjem eko naknade dala je Vlada. Obveznici plaćanja naknade su pravna lica i preduzetnici koji obavljaju određene aktivnosti na teritoriji Opštine Pljevlja, koje utiču ili mogu uticati na životnu sredinu i za koje je obavezna ili se može zahtijevati procjena uticaja na životnu sredinu.

Po osnovu ekološke naknade, Opština Pljevlja naplaćivaće od zagađivača 1,7 odsto od njihovih ostvarenih godišnjih prihoda od prodaje sirovine, poluproizvoda i proizvoda u zemlji i inostranstvu. Naknadu će obveznici plaćati u dvije jednake rate, od kojih prva za naplatu dospijeva 31. jula, a druga 30. novembra, a time bi Opština godišnje prihodovala između 2,5 i tri miliona eura. Sredstva Opština mora namjenski koristiti za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Zakonom o životnoj sredini propisano je da lokalne samouprave mogu propisati naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine uz prethodnu saglasnost Vlade.

Opština Pljevlja prvi put donijela je odluku o naplati ekološke naknade od zagađivača 2008. Već sljedeće godine Ustavni sud poništio je odluku, smatrajući da Opština nije imala pravo da uvede ekološku naknadu po istom osnovu, po kojoj je država već ostvarivala prihod. Po osnovu nezakonito naplaćene ekološke naknade Opština EPCG treba da vrati oko 2,8 miliona eura. Nedavno je premijer Duško Marković kazao da će Opština u ratama narednih deset godina vrati dug.

Bonus video: