Zajednička obuka ronilaca mornarica SAD i VCG na Pristanu

Komandant Pomorskog odreda MVCG, kapetan korvete Zoran Samardžić je naglasio da je dugogodišnja saradnja Pomorskog odreda sa Mornaricom SAD izuzetno unaprijedila kapacitete Mornarice VCG u oblasti podvodnog razminiranja
103 pregleda 1 komentar(a)
ronioci Mornarica VCG, Foto: Ministarstvo odbrane
ronioci Mornarica VCG, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 21.09.2018. 13:45h

Ronilački tim Mornarice Sjedinjenih Američkih Država iz sastava Mornaričke jedinice za eksperimentalno ronjenje (Navy Experimental Diving Unit – NEDU) iz Panama Sitija, Florida, boravili su u Crnoj Gori od 12. do 21. septembra, gdje su realizovali trening izgradnje kapaciteta sa pripadnicima EOD tima Pomorskog odreda Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG).

Trening je finansiran od strane Komande američkih snaga za Evropu (USEUCOM), pod vođstvom Centra za podvodno humanitarno razminiranje Ministarstva odbrane SAD (Humanitarian Mine Action - HMA Program).

“Program za Humanitarno uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava iz ratnih dešavanja Ministarstva odbrane SAD, izuzetno je važan za strategiju Vlade SAD za uspostavljanje saradnje u oblasti bezbjednosti. Realizacija ovakvih aktivnosti ne samo da unapređuje nivo bezbjednosti crnogorskih građana i turista, već značajno proširuje opcije i mogućnosti za unapređenje saradnje naše dvije države”, istakao je programski menadžer Programa za Humanitarno uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Ministarstva odbrane SAD, Bil Gro (Bill Grau).

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, pomorski odred MVCG učestvuje sa EOD komponentom, plovnim sredstvima "Enterprise" i brzim čamcem "Valijant", medicinskim osobljem i logističkim elementima. Cilj ovogodišnje obuke je osposobljavanje pripadnika Pomorskog odreda na zadacima ronilačke medicine, značaju dijagnostifikovanja i tretiranja oboljenja i smetnji prouzrokovanih ronjenjem, kao i povreda koje mogu nastati prilikom izvođenja aktivnosti ronjenja.

Aktivnost je, kako ističu iz ministarstva, najvećim dijelom realizovana na vojnom objektu Pristan uz teorijsku i praktičnu obuku sa ronjenjima, uz supozicije spašavanja ronilačkog parnjaka pod vodom i na površini, rad medicinskog sastava, te vježbe CASEVAC, morskim putem, u koordinaciji sa bolnicom u Meljinama.

Komandant Pomorskog odreda MVCG, kapetan korvete Zoran Samardžić je naglasio da je dugogodišnja saradnja Pomorskog odreda sa Mornaricom SAD izuzetno unaprijedila kapacitete Mornarice VCG u oblasti podvodnog razminiranja.

„Od 2012. godine Centar za podvodno humanitarno razminiranje Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država je donirao više od milion američkih dolara opreme i sredstava Mornarici VCG, ne računajući treninge, obuke i vježbe koje zajednički realizujemo. To je dovelo do značajnog unapređenja naših kapaciteta, te bezbjednijeg mora i podmorja Crne Gore, posebno u akvatoriji Boke Kotorske“, naglasio je Samardžić.

Komandir američkog ronilačkog sastava, kapetan fregate Bredli Hiki (Bradley Hickey) je istakao da su pripadnici dviju mornarica izgradili izuzetan odnos tokom dvonedjeljne obuke.

„Ovdje smo došli kao vojne kolege, a odavde odlazimo kao prijatelji“, zaključio je Hiki.

Bonus video: