Zajedničko djelovanje važno za dijalog o životnoj sredini

Kako je saopšteno iz Skupštine, svrha Regionalne radionice je da informiše članove parlamenata o tekućim i budućim međunarodnim i mediteranskim inicijativama i procesima o klimatskim varijabilnostima i promjenama sa naglaskom na priobalna područja na Mediteranu
255 pregleda 0 komentar(a)
Žana Filipović,, Foto: Savo Prelević
Žana Filipović,, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.11.2015. 13:26h

Zajedničko djelovanje na svim nivoima od vitalnog je značaja za unapređenje dijaloga o zaštiti životne sredine na Mediteranu, poučeno je na skupu o prilagođavanju klimatskim promjenama u mediteranskom priobalnom području, održanom u Atini.

U organizaciji „Mreže parlamentaraca za održivi razvoj – COMPSUD“, u Atini je održana Regionalna radionica za članove parlamenata, medija i drugih zainteresovanih strana o prilagođavanju klimatskim promjenama u mediteranskom priobalnom području, na kojoj je učestvovala poslanica Žana Filipović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, svrha Regionalne radionice je da informiše članove parlamenata o tekućim i budućim međunarodnim i mediteranskim inicijativama i procesima o klimatskim varijabilnostima i promjenama sa naglaskom na priobalna područja na Mediteranu.

Svrha radionice je, dodaje se, da upozna učesnike o regionalnim programima i aktivnostima o klimatskim varijabilnostima i promjenama i programima vezanim za vode, priobalna područja i životnu sredinu, sa ciljem da se identifikuju načini za aktivniji angažman poslanika u pomenutim oblastima.

Radionici su prisustvali u učestvovali u njenom radu članovi parlamenata iz zemalja Mediterana, novinari, predstavnici organizacija civilnog društva i predstavnici međunarodnih i regionalnih institucija i organizacija.

„Tokom sastanaka je ocijenjeno da je potreba zajedničkog djelovanja na svim nivoima od vitalnog značaja za unapređenje dijaloga o zaštiti životne sredine na Mediteranu i neophodnih društveno-ekonomskih uslova u cilju stvaranja kontinuiteta održivog razvoja u regionu“, kaže se u saopštenju.

Regionalna radionica bila je prilika i za razmjenu iskustava i stavova između poslanika, medijima i drugih zainteresovanih strana o načinima poboljšanja uloge i doprinosa poslanika u oblikovanju političkih agendi i promovisanju prioritetnih akcija na regionalnom i nacionalnom nivou, sa akcentom na klimatske varijabilnosti i promjene kao i na obrazovanju za održivi razvoj.

„Filipović je prisustvovala i završnom događaju koji je prethodio Regionalnoj radionici – Mediteranskom velikom morskom ekosistemu (MedPartnership) i Integraciji klimatske varijabilnosti i promjene u nacionalne strategije za primjenu Protokola o Integralnom upravljanju priobalnim područjima u Mediteranu (IUOP)“, saopšteno je iz parlamenta.

Bonus video: