Zakon ne važi kad snimaju iz helikoptera MUP-a

Kako u Crnoj Gori ništa (ne)funkcioniše kada je riječ o elitnom jahtingu
54 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2013. 16:32h

Svi mladi Podoričani puni adrenalina mogu slobodno uzeti svoju brzu mašinu i pozvati nekoliko prijatelja na motociklima, divljati kroz Njegoševu ulicu, praviti spirale i „potpisivati“ se po pješačkoj zoni - niko ih kazniti neće! Jedini uslov za to je da angažuju fotografa i iznajme policijski helikopter Avio-helikopterske jedinice MUP-a i nekažnjena zabava može da počne uprkos Zakonu o drumskom saobraćaju, opštinskim propisima u Podgorici, te pravilima lijepog ponašanja uopšte....

Gore navedeno logični je zaključak nakon što je MUP „Vijestima“ objasnio da je osnovni zadatak pilota policijskog helikoptera da „vode i upravljaju vazduhoplovom u skladu sa zakonom i propisima o vazdušnom saobraćaju”, ne obazirući se na ono što se događa ispod njih i zbog čega je zapravo taj helikopter u vazduhu.

Početkom maja u Boku Kotorsku uplovila je 50 metara duga mega jahta “Jo”. Svježa iz tek završenog generalnog remonta obavljenog u Trogiru, “Jo” je u Porto Montenegro i Boku stigla da napravi atraktivne foto i video snimke za potrebe svog propagandnog materijala i sajta preko kojeg se ova jahta nudi u čarter.

Agencija “Camper&Nicholson International” posredstvom koje se “Jo” nudi na iznajmljivanje, za te je svrhe angažovala poznatu marketing agenciju “Q&K” čiji je suvlasnik novozelandski fotograf Kvin Bize, doputovao u Crnu Goru i na sebe preuzeo zadatak da “Jo” sa unutrašnje i spoljašnje strane fotografiše u predivnom ambijentu Bokokotorskog zaliva.

Pri tome je jahta stajala na sidru pred Orahovcem, vozila između Stoliva i Perasta brzinom većom od maksimalno dozvoljene u zalivu, njena dva glisera-tendera i dva skutera oko jahte su velikom brzinom izvodili razne vratolomije, a vrhunac je bilo kruženje jahte “Jo” oko ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe pred Perastom, uprkos zabrani koju je kotorska Lučka kapetanija još lani izrekla svim brodovima koji od tada više ne smiju da izvode taj manevar.

Samo par dana prije nego što je 50-metarska mega jahta od 440 tona, pod zastavom britanske ostrvske državice Isle of Man, izvela taj manevar radi snimanja svog reklamnog materijala, ministar pomorstva i saobraćaja Ivan Brajović je novinarima naglasio da će zabrana kruženja brodova oko peraških ostrva, ostati na snazi do daljnjeg.

„Ozbiljno razmišljamo o tome. Znate da je bilo određenih primjedbi da takav okret brodova oko ostrva utiče na stabilnost temelja ostrva. Ako vam neko od inspektora Lučke kapetanije to kaže, onda ne možete uopšte da to prenebregnete. Zaista takvu turističku atrakciju i takav biser ne možemo ugroziti zarad interesa koji je opet legitiman, da ta komunikacija brodova i neposredno oko ostrva bude intenzivnija“, kazao je Brajović, aludirajući da brodovi svojim krmenim valom ugrožavaju temelje Gospe od Škrpjela, vještačkog ostrva i crkve građenih od sredine 15. do sredine 17. vijeka potapanjem starih brodova i nabacivanjem kamena oko jedne podvodne hridi.

Zabrana donešena u ljeto prošle godine i dalje je na snazi, ali se ona očito ne primjenjuje kada je „elitni jahting“ u pitanju, pa je jahta „Jo“ samo par dana nakon ovakvog odlučnog govora crnogorskog ministra pomorstva, našu „turističku atrakciju i biser“ koji Brajović čuva, iskoristila kao kulise za svoj photo-sesion. I sve to ne bi bilo toliko čudno da jahtu „Jo“ i njena pomoćna plovila koja su pritom kršila sve naše propise o sigurnosti pomorske plovidbe u Boki, fotograf nije snimao iz helikoptera crnogorske policije!

To se vidi na jednoj od fotografija nastalih početkom maja u Boki, gdje se fotograf „malo više“ okrenuo prema zadnjem dijelu helikoptera u kome je letio, „uhvativši“ pri tome u kadar rep letjelice sa velikim natpisom „Policija“ na njemu. Savjetnica za medije ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, Mirjana Bošković potvrdila je „Vijestima“ da je policijski helikopter tipa „augusta bell AB-206“ 9. maja letio po zahtjevu firme „TTS-Luće“ za potrebe „Camper&Nicholsona“. Tog dana helikopter je u vazduhu proveo ukupno sat i 48 minuta što je MUP naplatio 1.800 eura.

“U evidencijama MUP-a nema zahtjeva PR agencije 'Q&K' da su letovi izvršeni za potrebe snimanja iz vazduha promotivnog materijala za mega jahtu “Jo”. Piloti helikoptera, odnosno Avio-helikopterska jedinica MUP-a, ne vrše nadzor iz domena Lučke kapetanije, nego vode i upravljaju vazduhoplovom u skladu sa zakonom i propisima o vazdušnom saobraćaju. Iznad Perasta ne postoji zabranjena zona letjenja, opasna zona ili uslovno zabranjena zona.

Bezbjednost plovidbe u Boki nije u nadležnosti MUP-a”, odgovorila je Bošković na pitanje “Vijesti” da li su policijski piloti svjesni da je posada jahte koju su fotografisali i njenih pratećih plovila, tokom tog snimanja prekršila veliki broj pravila za bezbjednost plovidbe u Boki, posebno zabranu koju je svim brodovima izrekla Lučka kapetanija Kotor da prave krug oko ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe pred Perastom, te zašto po službenoj dužnosti osoblje MUP-a nije reagovalo i spriječilo nezakonito ponašanje posade jahte koja je snimana iz policijskog helikoptera.

Sudeći prema lakonskom odgovoru iz kabineta ministra Konjevića, pripadnici Plovne jedinice MUP-a potpuno bespravno ovih dana sa svojih plovila kontrolišu jahte, čamce i ostala plovila u Boki jer “bezbjednost plovidbe u Boki nije u nadležnosti MUP-a”. Isto tako i svi vozači na crnogorskim drumovima koje zaustave saobraćajci i saopšte im da su napravili prekršaj koji je uočen iz policijskog helikoptera, takođe mogu bezbrižno odbiti da plate kaznu jer, kao što se iz slučaja “Jo” jasno vidi, policajci u helikopterima ne gledaju jednako na sve prekršioce pravila.

Bonus video: