Zakon o ronjenju na popravnom

Radan Dragašević iz ronilačkog centra “PDH” kazao je da tekst nije u saglasnosti sa domaćim i međunarodnim propisima
3 komentar(a)
ronilac, Foto: Vesko Belojević
ronilac, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.02.2014. 19:23h

Nakon brojnih kritika, uključujući i završnu javnu raspravu, MUP je odustao od Nacrta Zakona o ronjenju i prihvatio sugestiju da se napiše potpuno novi predlog, saznaju “Vijesti”.

Takva odluka donijeta je poslije jučerašnje javne rasprave kojoj je prisustvovao pomoćnik Abid Crnovršanin, a na kojoj su iznijete oštre kritike civilnog sektora i drugih državnih institucija.

Radan Dragašević iz ronilačkog centra “PDH” kazao je da tekst nije u saglasnosti sa domaćim i međunarodnim propisima.

“Predlagač se uglavnom bavio prepisivanjem zakona iz Hrvatske, koji je urađen 2009. ali nikad nije usvojen”, poručio je on.

Kazao je da prelagač nije identifikovao ronilački turizam. Nacrtom se, kako je rekao, stvara povoljan ambijent za budući monopol u toj oblasti.

Fran Tonči iz Direktorata za vanredne situacije Herceg Novi rekao je da je u mnogim državama ta problematika riješena pravilnicima, a ne donošenjem posebnog zakona.

Crnovršanin je kazao da su i oni imali dilemu da li da pišu zakon ili pravilnike.

Dubljević dobio otkaz zbog rasprave

Veselin Dubljević iz RCUD-a saopštio je da je jedva uspio da dođe na javnu raspravu zbog opstrukcija nadređenog Veselina Mijajlovića.

"Juče mi je odbio zahtjev da mogu da dođem, a pošto sam rekao da ću ići, uručio mi je rješenje o otkazu, ali ćemo još o tome razgovarati na sudu", rekao je on.

Njega je najviše bunio termin "viši instruktor" u nacrtu zakona, budući da je nepoznat u ronilačkoj terminologiji.

Bonus video: