Žalbe sa Filozofskog fakulteta: Kolege im oduzimaju normu

Prorektor Stanišić smatra da su prijave saradnika sa Instituta zdrava konkurencija
375 pregleda 3 komentar(a)
Filozofski fakultet Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Filozofski fakultet Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.07.2015. 19:49h

Saradnici u nastavi na Institutu za strane jezike Univerziteta Crne Gore potražili su angažman na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, zbog čega su kolege sa te univerzitetske jedinice ostali bez norme časova.

Saradnici sa FF tvrde da su se na interni oglas za angažovanje u nastavi za studijsku 2015/2016. javile i kolege sa Instituta, navodno po direktivi Rektorata UCG, što prorektor Predrag Stanišić demantuje.

“Interni konkurs nema nikakve veze s tim, jer se radi o redovnoj godišnjoj aktivnosti, koja se ove godine nešto preciznije i transparentnije sprovodi”.

Saradnici u nastavi na Institutu nemaju normu zbog ukidanja budžetskih mjesta prilikom upisa.

“Pored toga što po direktivi uzimaju našu normu i time nipodaštavaju naš višegodišnji rad, trud i učenje, na FF se rijetko raspisuju konkursi za izbore u akademska zvanja, zbog čega su naše kolege bile u prednosti prilikom izbora. Iako je Vijeće FF predložilo nas, kolege su se žalile”, tvrde za “Vijesti” saradnici sa FF.

“A kad Senat vidi da onaj ko se žalio na odluku FF ima akademsko zvanje, naši poslovi vise o koncu, bez obzira što taj kolega već ima časove na matičnom fakultetu”.

Stanišić je istakao da je strateškim dokumentom, nedavno predstavljenim na UCG, među važnijim pravcima djelovanja uprave i integracija Univerziteta u kadrovskom smislu, u cilju podizanja kvaliteta i redukcije troškova:

”Fakulteti su sami pravili plan ogranizacije nastave za svoje matične oblasti i naveli za koje predmete nemaju nastavnike i saradnike. U skladu s tim, raspisan je unutaruniverzitetski konkurs za sve predmete koje fakulteti nisu 'pokrili'. Na njega su mogla da se jave sva kompetentna lica zaposlena na UCG”.

Stanišić je ocijenio da konkurs znači konkurenciju i očekuje da se izaberu najbolji od prijavljenih:

”Oni koji ispunjavaju zakonske uslove. Odluku o angažovanju po konkursu donosi Senat na sjednici, na predlog matičnog Vijeća”.

Senat je krajem juna donio odluke u vezi sa internim oglasom, nakon čega je raspisan eksterni.

Konkurs i za one van UCG

Prorektor Stanišić navodi da će kad UCG iscrpi sve sopstvene kapacitete, biti raspisan eksterni konkurs, na koji se mogu javiti lica koja nijesu u radnom odnosu na Univerzitetu.

Ako je suditi prema rezultatima internog oglasa, u koje su “Vijesti” imale uvid, eksterni oglas će brzo biti raspisan, jer je većina predmeta na većini univerzitetskih jedinica ostala nepokrivena nakon internog oglasa.

Bonus video: