Žalbe više stotina maturanata, nezadovoljni rezultatima iz maternjeg jezika

"Pogledala sam test. Primili su me navodno stručni profesori koji nijesu imali odgovor ni na jedno moje pitanje", tvrdi Pravilović.
216 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2011. 15:44h

Više stotina maturanata iz svih gradova, nezadovoljni rezultatima ispita iz maternjeg jezika, uložilo je žalbu Ispitnom centru.

Rezultati su objavljeni na sajtu Ispitnog centra 2. juna, a brojni đaci i roditelji, koji su praktično okupirali zgradu Ispitnog centra, tvrde da su neobjektivno ocijenjeni.

Đaci, od koji su mnogi tvrdili da su odlikaši i Lučonoše, smatraju da nije logično da test bolje urade učenici koji su tokom školovanja imali lošije ocjene od njih.

"Jesu li nas lagali kada smo tokom četiri godine školovanja imali petice? Šta treba promijeniti nakon ovakvih rezultata, možda cijeli obrazovni sistem? Treba svi da ostave dnevnike ako su đaci koji su imali jedinice sada dobili četvorke i petice, a poznajem takve", kazala je kotroska gimnazijalka Tijana Pravilović.

Ona je istakla da je na probnom testu krajem januara dobila peticu, a sada trojku, ne krijući nezadovoljstvo zbog sadržine testa, ali i odnosa nadležnih iz Ispitnog centra.

"Pogledala sam test. Primili su me navodno stručni profesori koji nijesu imali odgovor ni na jedno moje pitanje", tvrdi Pravilović.

Više roditelja potvrdilo je "Vijestima" da im nije dozvoljeno da sa svojom djecom uđu u zgradu i pogledaju testove, a jedan od njih je ispričao da je službenik Ispitnog centra čak zaprijetio da će pozvati policiju.

Direktor Ispitnog centra Željko Jaćimović nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”, pa je nemoguće precizirati koliko đaka je pogledalo test, a koliko uložilo žalbu.

"Ćeraju nas da budemo debili"

U prostorijama Ispitnog centra oko 14 časova bilo je više od 100 nezadovoljnih maturanata, a više izvora potvrdilo je "Vijestima" da je od 9 časova ujutro došlo barem 500 đaka.

Nekima od njih, kao trima gimnazijalkama sa primorja, trebalo je čak pet sati da pogledaju test i da ulože žalbu. One nijesu željele da govore zašto su nezadovoljne, ali, kao i svi ostali đaci i roditelji sa kojima su "Vijesti" razgovarale, nijesu nimalo sumnjale da su možda i same krive za loš rezultat.

Nakon što je pogledao svoj test, vidno iznervirani gimnazijalac kazao je "ćeraju nas da budemo debili", pojasnivši da je stekao takav uticaj kada je vidio zbog čega su mu sve umanjeni bodovi.

Na sajtu Ispitnog centra ranije je objavljeno da su đaci do 15 časova mogli da predaju žalbe matičnim školama, koje bi potom trebalo da budu proslijeđene elektronskim putem Ispitnom centru.

Maturantkinja Ivana Marković iz Nikšića tvrdi da je đak generacije, koji je išao i na takmičenja, dobije dvojku, a neko ko ne zna osnove pravopisa peticu ili četvorku.

"Ne razumijem to, ali znam da nam je sada problem da se upišemo na budžet na fakultet, zbog lošijih rezultata sa eksterne mature", kazala je Marković.

Učenici Ekonomske škole iz Nikšića Mariji Strunjaš nije jasan kriterijum ocjenjivanja na testiranju, a nezadovoljna je i sadržinom testa iz maternjeg jezika.

"Dali su nam 300 riječi za 10 stavki. Mi smo navikli da opširnije govorimo, da iznosimo stavove i da svaki potkrijepimo činjenicama, a oni su nas ograničili samo na pitanje-odgovor. Đaci koji su tako radili, dobro su prošli...", kazala je Strunjaš.

Na sajtu Ispitnog centra ranije je objavljeno da su đaci do 15 časova mogli da predaju žalbe matičnim školama, koje bi potom trebalo da budu proslijeđene elektronskim putem Ispitnom centru.

Od ukupno oko 8.000 maturanata, ove godine je eksterni ispit polagalo više od 5.400 đaka, odnosno svi koji su srednju školu završili po reformisanim programima.

Galerija

Bonus video: