Zapadni Balkan da uloži dodatne napore zbog ilegalnih migracija

U izvještaju EK napominje se da je potrebno još rada kako bi se obezbijedila potpuna usklađenost sa politikom EU.
115 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Države Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva moraju da ulože dodatne napore da kako bi riješile ilegalne migracije i bile efikasnije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

To se navodi u izvještaju Evropske komisije (EK) o ispunjavanju zahtjeva za viznu liberalizaciju osam zemalja koji je danas objavljen.

Izvještaj se odnosi na države Zapadnog Balkana - Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu (BiH), Makedoniju, Albaniju, kao i zemlje Istočnog partnerstva - Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu.

Kako se navodi, sve države preduzele su mjere za rješavanje ilegalnih migracija.

"Ali su potrebni dodatni napori za poboljšanje i obezbjeđivanje održivih rezultata, piše u izvještaju, prenosi Tanjug.

Dodaje se da je ilegalna migracija i dalje velika iz Ukrajine, Srbije i BiH ka EU, dok istovremeno sve više bojazni izazivaju neosnovani zahtjevi za azil u EU građana Moldavije i Gruzije.

U izvještaju EK napominje se da je potrebno još rada kako bi se obezbijedila potpuna usklađenost sa politikom EU.

EK je ocijenila da će bolja saradnja Fronteksa i partnera sa Zapadnog Balkana doprinijeti boljem upravljanju ilegalnom migracijom.

Kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala, uprkos preduzetim mjerama, potrebni su dodatni napori svih osam zemalja, a od Moldavije i Ukrajine traži se i hitna akcija u borbi protiv korupcije.

U izvještaju se navodi i da se organizovane kriminalne grupe iz osam zemalja bave trgovinom nedozvoljenim proizvodima, pranjem novca, trgovinom ljudima i drogom, krijumčarenjem migranata i sajber kriminalom.

Napominje se da će EK nastaviti da prati ispunjavanje zahtjeva za viznu liberalizaciju i izvještavati o tome Evropski parlament i Savjet najmanje jednom godišnje.

Bonus video: