Zaplovila gondola ljubavi kapetana Mihaila Ognjenovića u Risnu

Posjetioci su mogli vidjeti dokumentarnu izložbu pod nazivom ,,Park mira“ povodom 74 godine od bombardovanja Hirošime, u more je spuštena Ognjenovićeva gondola stara 65 godina sa dva mlada para, a u muzičkom dijelu goste je zabavljao sastav ,,Duo kapetani“ iz Herceg Novog
3147 pregleda 2 komentar(a)
Gondola ljubavi i mira, Foto: Nenad Mandić
Gondola ljubavi i mira, Foto: Nenad Mandić

Na plažnom baru ,,Smokvica“ u Risnu je juče poslijepodne održana je manifestacija ,,Gondola ljubavi i mira“ koju su zajedno priredili kapetan Mihailo Ognjenović i Turistička organizacija Kotor.

Kao i prethodnih godina, na Dan sjećanja na nedužne žrtve stradanja od upotrebe prve atomske bombe u istoriji, 6.avgusta 1945. u Hirošimi, kapetan Mihailo Ognjenović idejni tvorac događaja, je okupio brojne Rišnjane i turiste koji nisu krili oduševljenje programom što se se sastojao iz nekoliko segmenata.

Posjetioci su tako mogli vidjeti dokumentarnu izložbu pod nazivom ,,Park mira“ povodom 74 godine od bombardovanja Hirošime, u more je spuštena Ognjenovićeva gondola stara 65 godina sa dva mlada para, a u muzičkom dijelu goste je zabavljao sastav ,,Duo kapetani“ iz Herceg Novog.

Na početku programa koji je počeo nakon zalaska sunca, prisutne je pozdravila Marina Dulović koja se posebno zahvalila kapetanu Mihailu Ognjenoviću koji je inicijator i idejni tvorac originalne manifestacije što već nekoliko godina za redom, početkom avgusta, okuplja mještane i turiste, te na specifičan način upotpunjuje kulturnu i turističku ponudu Risna, kao i pokrovitelju manifestacije, Turističkoj organizaciji Kotor.

“Večeras smo ovdje i na ovom mjestu da izrazimo sjećanje i žaljenje na nemile događaje koji su se desili 6 avgusta 1945. godine u Hirošimi, kao i sa željom da uputimo poruke mira cijelom svijetu, sa jasnim ciljem da se u budućnosti ništa slično nikada ne ponovi“, istakla je Dulović.

“Kada sam ja kao mlad momak otišao u svijet, nisam mogao ni slutiti da će taj isti za mene nepoznati svijet, dolaziti u moj mali Risan i diviti se našoj kulturnoj prošlosti kao što su Rimski mozaici u Risnu. Posebno to ističem jer tamo rade vrlo ljubazni i profesionalni mladi ljudi koji vas prvo pitaju na kom jeziku želite da vas provedemo kroz priču o našoj prošlosti. Večeras ne želim da govorim o nemilim događajima i mojoj posjeti Hirošimi, već želim da gledamo u budućnost i da gondola ljubavi koja je okupila i vezala mnoge parove, i večeras bude ,,sretne ruke“ za one koji uspiju da zaplove u njoj. Mnogima je donjela sreću i ja sam veoma sretan što je moja gondola postala jedan od simbola Risna", kazao je okupljenima kapetan Mihail Ognjenović.

On je kazao da je su njegovu malu drvenu barku - sandolinu kako u Boki zovu ovaj tip plovila, ili gondola mnogi njegovi sugrađani koristili za obavljanje raznih poslova u Kotoru, Tivtu i drugim mjestima Boke Kotorske, a ubrzo se pokazalo da ona spaja zaljubljene .

“Mnogi su se na njoj upoznali , a zatim i vjenčali. Morao sam da pravim spiskove za parove a dešavalo se da se na red za gondolu čeka i po desetak dana.“- istakao je kapetan Ognjenović koji je evocirao i sjećanja na događaj iz 1968. kada je kao zapovjednik trgovačkog broda “Zvir”na putu od Njujorka prema Rijeci, na tom brodu upoznao ženu koja je svog bračnog druga srela upravo u Risnu na njegovoj gondoli.

Bonus video: