"Zaposleni u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru rade u veoma otežanim uslovima"

Predsjednica Sindikalne organizacije za psihijatriju u Kotoru, Nada Matković, kazala je da ta bolnica mnogo doprinosi zaštiti i ostvarivanju prava pacijenata, što je, kako je navela, njihova obaveza, ali radnici se pitaju ko ih štiti i kako će biti riješene njihove potrebe
1626 pregleda 2 komentar(a)
Specijalna bolnica za psihijatriju u Kotoru, Foto: Zoran Đurić
Specijalna bolnica za psihijatriju u Kotoru, Foto: Zoran Đurić

Zaposleni u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru rade u veoma otežanim uslovima, saopštili su iz sindikalne organizacije te zdravstvene ustanove i apelovali na nadležne da riješe njihove probleme.

Predsjednica Sindikalne organizacije za psihijatriju u Kotoru, Nada Matković, kazala je da ta bolnica mnogo doprinosi zaštiti i ostvarivanju prava pacijenata, što je, kako je navela, njihova obaveza, ali radnici se pitaju ko ih štiti i kako će biti riješene njihove potrebe.

Ona je istakla da u Specijalnoj bolnici za psihijatriju zaposleni rade pod veoma otežanim uslovima.

"To se ogleda u malom broju medicinskih tehničara i sestara, u tome da su izloženi raznim provjerama od komisija, pritužbama pacijenata i porodica, te da shodno tome očekuju razumijevanje i podršku nadležnih oko rješavanja problema", objasnila je Matković.

Ona je kazala da su članovi Izvršnog odbora sindikalne organizacije Specijalne bolnice za psihijatriju na nedavnom sastanku upoznati sa predlogom u vezi sa pregovorima koji se vode oko povećanja ličnih dohodaka za zaposlene u zdravstvu i da se nadaju da će doći do povećanja u onom obimu za koji se zalažu.

"Svjedoci smo da se ovih dana sve vrijeme priča o budžetu koji je odvojen za zaposlene u zdravstvu a za to vrijeme većina radnika zaposlena u zdravstvu su na rubu socijalne egzistencije", rekla je Matković.

Ona je rekla da je jedno od prioritetnih pitanja rješavanje stambenih potreba radnika bolnice i dodala da je sindikalna organizacija bolnice u maju 2008. godine pokrenula inicijativu u vezi sa stambenom problematikom radnika.

Kako je navela Matković, od 157 uposlenih, 66 radnika je neriješenog stambenog pitanja, a tokom proteklih 25 godina niko nije imao priliku da kupi stan po povoljnim uslovima.

"Mislim na cijenu kvadrata stana preko Stambene zadruge zdravstvo, a da je prosjek godina radnog staža oko 25 godina, što znači da je većina radnika pred penzijom", objasnila je ona.

Kako je rekla Matković, obraćali su se resornom Ministarstvu i ministru zdravlja, koji je obećao da će pomoći u rješavanju problema stambenog pitanja.

Tom prilikom, kako je navela, pokrenuta je inicijativa da se plac koji bolnica posjeduje iskoristi u namjenu izgradnje stanova.

"Ostaje samo da se Ministarstvo sa Vladom dogovori oko vlasništva, ali do realizacije nije došlo", kazala je Matković.

Kako je navela, njihova sindikalna organizacija se u više navrata, tokom posljednjih desetak godina, obraćala nadležnim Ministarstvima radi izmjene i dopune pravilnika o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem za zdravstvene ustanove.

Tom prilikom, kako je objasnila Matković, isticali su potrebu oko procjene rizika radnih mjesta.

"To do danas nije odrađeno, odgovori su da to treba da pokrene poslodavac, da treba odraditi dodatne procjene i to ostaje na tome", rekla je Matković.

Kako je dodala, imajući u vidu prirodu i karakter mentalno oboljele osobe osoblje je izloženo psihičkoj i fizičkoj ugroženosti.

"Rad sa duševno oboljelom osobom nesporno može da dovede do fizičkih konflikata tokom kojih nije rijetkost da dođe do povređivanja zaposlenih", kazala je Matković.

Brojna istraživanja, kako je dodala, pokazuju visoku stopu sindroma izgorijevanja kod radnika u zatvorenim psihijatrijskim bolnicama u odnosu na druge medicinske specijalnosti, što pokazuje veliki broj prisilnih hospitalizacija, broj sudskih pacijenata gdje dva tehničara, nerijetko i po jedan smjenski tehničar, radi sa 30 do 40 pacijenata.

Ona je kazala da je bolnica bez njihove saglasnosti pretvorena u zatvorsku bolnicu, gdje ima odjeljenja koja rade sa osobama kojima su izrečene mjere obaveznog liječenja i čuvanja, gdje su pacijenti u pogoršanju bolesti otuđeni od realiteta počinili i najteža krivična djela.

To, kako je navela Matković, otežavajuća je okolnost u radu.

"U zemljama u okruženju postoje zatvorske bolnice gdje se liječe i čuvaju takvi pacijenti, što kod nas nije slučaj", zaključila je Matković.

Bonus video: