Zaposleni u Vojsci Crne Gore javno podržao odluku o formiranju vojske Kosova

Službenik Generalštaba poslao čestitku
19587 pregleda 39 komentar(a)
“Podržavamo vojsku Kosova”: Ferid Giljić, Foto: Facebook
“Podržavamo vojsku Kosova”: Ferid Giljić, Foto: Facebook
Ažurirano: 17.12.2018. 11:07h

Zaposleni u Generalštabu Vojske Crne Gore (VCG) javno je pozdravio odluku kosovskih vlasti o formiranju oružanih snaga, iako država čiji je službenik zvanično nije podržala taj čin, a iz NATO poručili da je “loš trenutak za takav potez”.

Ferid Giljić, zaposlen u VCG, na Fejsbuku je 14. decembra objavio svoju fotografiju, ispod koje na albanskom jeziku piše - “podržavamo Vojsku Kosova”. Na fotografiji je istaknuta i zastava Kosova, simbol sigurnosnih snaga te države i albanski dvoglavi orao.

Iz Ministarstva odbrane “Vijestima” su odgovorili da je Giljić zaposlen “kao civil u Vojsci Crne Gore”.

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da on radi kao prevodilac u Generalštabu.

Upitani kako komentarišu to što njihov službenik, na društvenoj mreži, javno podržava formiranje vojske Kosova, iz Ministarstva odbrane su odgovorili da je riječ o privatnom postu.

“Ministarstvo odbrane ne komentariše privatne postove svojih službenika na društvenim mrežama”, odgovoreno je iz resora Predraga Boškovića.

Etički kodeks državnih službenika i namještenika propisuje da je službenik prilikom iznošenja stavova državnog organa i ličnih stavova, dužan da čuva svoj i ugled državnog organa.

Zakono o državnim službenicima i namještenicima, u članu 9, propisuje da službenik obavlja poslove politički neutralno i nepristrasno i da je dužan da se uzdržava od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja...

Na pitanje kakav je stav Ministarstva odbrane o formiranju vojske Kosova, odgovorili su da je taj resor već komentarisao to pitanje.

Ministar Predrag Bošković, prilikom posjete Prištini u oktobru, nije se direktno izjasnio o tome da li Crna Gora podržava transformaciju kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, navodeći da je to unutrašnje pitanje Kosova.

Tada je rekao i da Crna Gora poštuje odluke suverenih zemalja, ocijenivši da je Kosovo suverena zemlja.

Skupština Kosova 14. decembra usvojila je tri zakona kojim se Bezbjednosne snage kosova (BSK) transformišu u oružane snage, odnosno vojsku.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji kazao je da je to istorijski datum za Kosovo, dok je premijer Ramuš Haradinajrekao da će vojska obezbijetiti mir “svima koji žive sa nama, u našem zajedničkom domu”.

Obojica su zahvalili Sjedinjenim Američkim Državama na “nesebičnoj pomoći u svim fazama slobode i nezavisnosti Kosova”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je, međutim, žaljenje zbog odluke Skupštine Kosova, donesenoj uprkos zabrinutosti koju je zbog toga iznio taj vojni savez. On je pozvao sve političke aktere na uzdržanost, a Prištinu i Beograd da nastave dijalog pod okriljem EU.

“Iako je tranzicija BSK u principu pitanje o kojem Kosovo odlučuje, jasno smo poručili da je loš trenutak za takav potez”, saopštio je Stoltenberg.

Ambasada SAD na Kosovu potvrdila je podršku postepenoj tranziciji BSK u snage sa mandatom teritorijalne odbrane, jer je to “suvereno pravo Kosova”.

Njemačka je poručila da odluka ne smije biti iskorišćena za eskalaciju nasilja i pozvala Beograd i Prištinu na uzdržanost.

Bonus video: