Zaposleno 3.926 visokoškolaca, posao čeka još njih 290

Svi zainteresovani poslodavci u Crnoj Gori imaće priliku da putem portala eUprave do 20. januara oglase potrebu za obrazovnim profilima kandidata kojima do sada nijesu dodijeljeni poslodavci
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2013. 17:52h

U sklopu vladinog Programa stručnog osposobljavanja do sada su za ukupno 3.926 visokoškolaca dodijeljeni poslodavci kod kojih će, počev od 15. januara 2013. godine, obaviti devetomjesečno stručno osposobljavanje, saopšteno je iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću.

"Učinjeni su, dakle, dodatni napori na prevazilaženju neusaglašenosti između oglašenih potreba poslodavaca i želja korisnika i, nakon 2. kruga realizacije Programa, dodijeljeni poslodavci za dodatnih 499 korisnika, na osnovu njihovog prebivališta, uspjeha na osnovnim studijama i raspoloživih slobodnih mjesta za stručno osposobljavanje.

Ovim je stepen realizacije Programa, odnosno procenat kandidata kojima je dodijeljen poslodavac, dostigao 93%", navodi se u saoštenju.

Korisnici Programa primaće, u toku stručnog osposobljavanja, naknadu u iznosu od 50% prosječne zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu. Za potrebe realizacije ovog programa Vlada će u 2013. godini obezbijediti oko 10 miliona eura

"Imajući u vidu značajno naknadno interesovanje poslodavaca za učešće u Programu, svi zainteresovani poslodavci u Crnoj Gori imaće priliku da putem portala eUprave do 20. januara 2013. godine oglase potrebu za obrazovnim profilima kandidata kojima do sada nijesu dodijeljeni poslodavci".

Lista sa obrazovnim profilima preostalih kandidata biće objavljena na portalu eUprava. Ovim će i preostalih 290 kandidata dobiti još jednu priliku da obave stručno osposobljavanje u okviru Programa.

Korisnici Programa primaće, u toku stručnog osposobljavanja, naknadu u iznosu od 50% prosječne zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu. Za potrebe realizacije ovog programa Vlada će u 2013. godini obezbijediti oko 10 miliona eura.

Stručnim osposobljavanjem u trajanju od 9 mjeseci, koje će se računati kao 12 mjeseci radnog iskustva, osim sticanja praktičnih znanja, korisnici Programa steći će i uslov za polaganje stručnog ispita (osim kada je riječ o polaganju ispita za rad u sudu, državnom tužilaštvu, advokaturi, kod javnog izvršitelja ili notara), navodi se u saopštenju.

Bonus video: