Zaraznu bolest imale 23.802 osobe

Ne računajući grip i respiratorne infekcije, najviše oboljelih od varičele
1160 pregleda 0 komentar(a)
Institutu prijavljene zarazne bolesti iz 21 opštine, Foto: Luka Zeković
Institutu prijavljene zarazne bolesti iz 21 opštine, Foto: Luka Zeković

Institutu za javno zdravlje prošlog mjeseca prijavljene su 23.802 osobe oboljele od zaraznih bolesti. Neki oblik gripa imalo je 2.778 građana, respiratorne infekcije 20.495, dok je 529 osoba imalo neku od zaraznih bolesti koje zdravstvene institucije obavezno prijavljuju Institutu.

U izvještaju Instituta piše da je broj oboljelih od zaraznih bolesti prošlog mjeseca bio oko 59 odsto manji u odnosu na januar, ali i za oko sedam odsto manji u odnosu na februar 2018.

Navodi se da su obolijevanje od zaraznih bolesti prijavile zdravstvene ustanove iz 21 crnogorske opštine.

Ne računajući grip i respiratorne infekcije, kod najvećeg broja oboljelih registrovana je varičela. Slijede pacijenti koji su imali streptokokni tonzilofaringitis (infekciju ždrijela), zatim oboljeli od skabijesa (šuge), infektivne monokleoze, upale crijeva izazvane bakterijom klostridijum dificile i akutne upale crijeva.

U izvještaju piše da je kod 11 osoba registrovana polna bolest, od kojih je osmoro imalo genitalne bradavice, dvoje hepatitis B i jedno hlamidiju.

“U februaru 2019. godine su u odnosu na put prenosa dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 81,1 odsto, zatim crijevne zarazne bolesti sa 8,5 i parazitarne bolesti sa 7,8 odsto”, saopštili su iz Instituta.

Bonus video: